Започват честванията за 121-та годишнина от създаването на ВМА
Започват честванията за 121-та годишнина от създаването на ВМА / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Започват честванията за 121-та годишнина от създаването на ВМА
59197
Започват честванията за 121-та годишнина от създаването на ВМА
  • Започват честванията за 121-та годишнина от създаването на ВМА

С тържествено събрание и концерт в Театъра на Българската армия, и с поднасяне на венци пред Паметника на загиналите медицински чинове, започват честванията по случай 121-годишнината от създаването на Военномедицинската академия.

В навечерието на своята годишнина петте регионални болници, трите санаториума и 20-те медицински пункта на лечебния комплекс събират близо 3600 квалифицирани кадри и специалисти от всички области на медицината.

Основите на военната медицина се полагат на 1 декември 1891 г., когато с Указ на Цар Фердинанд е създадена Софийска обща гарнизонна болница. Повечето от персонала, работещ в лечебния комплекс са високо квалифицирани кадри и специалисти от всички области на медицината.

От пресцентъра на академията допълват, че в момента над 200 военни медици участват в различни болници и контингенти зад граница, а в това число - Афганистан, Босна и Херцеговина, Кувейт и Италия.

Предстои български военни медици да бъдат включени в изграждането на високотехнологична военна болница в Катар.

Освен зад граница, медици от академията се включват и в специализирани акции в помощ на местното население. От лечебния комплекс отчитат 6%-но увеличение на амбулаторния поток от прегледи за изминалата година.

С 18% пък е нараснал броят на транспортираните от други болници. В същото време статистиката сочи, че е намален средният престой на пациенти в клиниките на шест дни и половина, а времето за диагностика на тежко болни е съкратено от 6 на 3 часа.

Празникът, по повод 121-ата годишнина, ще започне с поднасяне на венци пред Паметника на загиналите медицински чинове в градинката пред ВМА.

Час по-късно пък в театъра на армията ще се състои концертът, в който участие ще вземат певицата Тони Димитрова и композиторът Стефан Димитров.