/ БГНЕС
Под ръководството на Окръжната прокуратура в Бургас служители при ОД на МВР са започнали разследване по досъдебно производство за държане с цел разпространение на приблизително 76 килограма кокаин, съобщиха от държавното обвинение.

Наказателното производство е във връзка с това, че в складово помещение на ул. "Индустриална" в Бургас, без надлежно разрешително, са държани с цел разпространение приблизително 76 кг кокаин, като наркотичните вещества са в особено големи размери. Подробности по случая съобщиха пред медиите Георги Чинев - административен ръководител на Окръжната прокуратура, и старши комисар Калоян Калоянов - директор на ОД на МВР-Бургас, припомнят от прокуратурата.

Откриха над 75 килограма кокаин в кашони с банани в Бургас (СНИМКИ)

Прокурор Чинев съобщи, че високорисковото наркотично вещество е било открито в четири кашона, които са съставлявали част от пратка, пристигнала на 29.07.2019 г. от Еквадор през Италия в Пристанище "Бургас". Получател е било българско търговско дружество. Общото количество на получените плодове е 20 626 кашона, разпределени в 19 контейнера.

По случая е извършен оглед на местопроизшествието, проведени са разпити на множество свидетели и са назначени физико-химически експертизи на иззетото наркотично вещество. Пробата е показала, че то реагира на кокаин.

Прокурор Чинев информира още, че законът предвижда лишаване от свобода за срок от 5 г. до 15 г. и глоба в размер от 20 000 лв. до 100 000 лв. по образуваното досъдебно производство за държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество в особено големи размери.

Старши комисар Калоянов посочи, че наркотиците са били поставени в пакети, обвити с оловно фолио, което е затруднило визуализацията им при граничния и митническия контрол. Той отбеляза, че стойността на откритото наркотично вещество е над 5 000 000 лв., като разследването по делото ще продължи и на територията на цялата страна, тъй като търговското дружество - получател в страната ни, притежава подобни складове и в София, Варна и Пловдив.

Старши комисар Калоянов добави, че по първоначални данни чистотата на открития кокаин е изключително висока. По думите на старши комисар Калоянов наркотичното вещество е най-голямото задържано от ОД на МВР-Бургас от началото на 2019 г.
БТА