Започнаха акция по вдигане на непотърсени стари возила
Започнаха акция по вдигане на непотърсени стари возила / cнимкa: Dariknews.bg, архив
Започнаха акция по вдигане на непотърсени стари возила
31687
Започнаха акция по вдигане на непотърсени стари возила
  • Започнаха акция по вдигане на непотърсени стари возила

Около 30 на сто от автомобилите, излезли от експлоатация, се отстраняват от собствениците им след като общината постави предупредителни стикери за принудителното им вдигане. Това съобщи началникът на регионалния инспекторат в столичния квартал „Красна поляна" Иван Иванов. От Столичния инспекторат започнаха акция по вдигане на непотърсените стари возила от жк „Разсадника" в града. Очаква се само в района в рамките на следващите пет дни да бъдат вдигнати около 60 такива коли, посочи Иванов.

„Моето впечатление, че сроковете, които са посочени в наредбата, имаме един тримесечен срок, в който изчакваме след стикирането на автомобилите, след това се пускат писма до съответните собственици, и срокът е доста дълъг, около три до четири месеца. Започваме вдигането. Мисля, че автомобилите, които ще ги обработим за пет дни, са около 60. Паралелно с това продължаваме стикирането на останалите автомобили. Процедурата е следната - всеки районен инспектор в неговия сектор описва тези автомобили и започва стикирането на същите. В момента от шест сектора в района сме стикирали автомобилите в четири - „Западен парк", „Илинден", „Разсадника", „Красна поляна" втора част. Продължаваме стикирането на автомобилите в „Красна поляна" първа и трета част. Имаме случай, когато граждани се обаждат, веднага отреагираме. Отиваме до съответното място, води се картотека и се отреагира веднага", обясни той.

При какъв процент от стикираните коли самите собственици решават да ги отстранят? 

Наблюдението е, че за този период - 2009-2010 г. от започването на стикирането е около 25-30% от автомобилите, които доброволно се преместват. Другият проблем с преместването е решаването и освобождаването на допълнителни паркоместа. Това са 240 паркоместа.

Собствениците на старите возила могат да ги потърсят дори след като бъдат вдигнати, ако не го направят колите отиват за скрап, като на физическите лица се налага санкция от 150 до 500 лева. 2236 са колите в София, на които от столичния инспекторат са поставили стикери.