Заседание на КСНС за мерките за борба с корупцията
Заседание на КСНС за мерките за борба с корупцията / БГНЕС
Започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност на тема "Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията", свикано от президента Румен Радев. Това е втори опит за заседание на КСНС по тази тема, след като първият бе осуетен преди малко повече от седмица.
 
ЗАСЕДАНИЕ НА КСНС (СНИМКИ)

На 9 октомври президентът Румен Радев събра Консултативния съвет за национална сигурност, за да се обсъдят мерки за борба с корупцията. След близо четири часа дебати заседанието се провали и не излезе с решения.

Заседание на КСНС за мерките за борба с корупцията
БГНЕС

Причината бе липса на кворум. Някои от членовете на Съвета, сред които председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и лидерът на партия „Воля” Веселин Марешки го напуснаха предсрочно заради международни ангажименти.

Президентът бе лаконичен в коментарите си след заседанието. Той посочи, че свиква заседание на КСНС по същата тема на 17 октомври.

Провал на КСНС, президентът свиква нов на 17 октомври

Заседание на КСНС за мерките за борба с корупцията
БГНЕС

Провалът на КСНС преди повече от седмица породи дебати за това дали заседанието е "бойкотирано", както и коментари по темата за напрежение между президента и управляващите.

Борисов: По-приятелски консултативен съвет не съм имал нито с Плевнелиев, нито с Първанов

Заседание на КСНС за мерките за борба с корупцията
БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов категорично отхвърли тезите за бойкот. Той каза, че е изумен от твърдения, че заседанието е било бойкотирано и ги определи като фалшива новина, която не е проверена сред участниците в заседанието. Борисов заяви, че "по-приятелски" КСНС не е имал нито при президента Росен Плевнелиев, нито при президента Георги Първанов.
 
Радев за Борисов: Оценявам усилията, но е очевидно, че трудно може да надвика съпартийците си

Заседание на КСНС за мерките за борба с корупцията
БГНЕС

В интервю миналата седмица пък Румен Радев, попитан за напрежението между президентската институция и управляващите, заяви, че то трудно може да се скрие, дори когато се забранява да се произнася името на президента. Той изтъкна, че "срещу президентството е била хвърлена" цяла парламентарна комисия и са били направени внушения за лобизъм и корупция. Радев подчерта, че оценява "посредническите усилия на премиера, но е очевидно, че той много трудно може да надвика собствените си съпартийци".