/ ThinkStock/Getty Images
В Специализирания наказателен съд започна разпитът на свидетели по делото за атентата в "Сарафово".
 
На 18 юли 2012 г. атентатор-самоубиец се взриви до автобус с израелски туристи на летището в Бургас. При атентата загинаха шестима души, а 37 бяха ранени. Подсъдими по делото са Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, граждани на Австралия и Канада, които все още се издирват. Смята се, че те са помогнали на атентатора Мохамед Хасанел Хюсейни.
 
На днешното заседание не присъстваха израелските граждани страни по делото и свидетели на терористичния акт.
 
Цацаров: Съдът има възможност да се справи с делото за тероризъм

Стоян Стоянов, таксиметров шофьор към летището, разказа пред съда, че е бил на около 70 м от атентата и е чул два взрива през няколко секунди. По думите му е имало отломки в радиус от около 50 м от взривения автобус с туристи. Пред медиите той каза, че коренно са се променили мерките за сигурност след атентата и вече се проверява всичко на летището. Негов колега се е разминал с атентатора, видял го е, но не е знаел, че е той.
 
Години след атентата на летище Сарафово обвинителният акт вече е в съда

Други свидетели заявиха, че след като се е чул взривът е настъпил "пълен хаос и паника" сред хората на летището. Според свидетелите денят на атентата, сряда, е бил обичайно слаб откъм пристигане на туристи.
 
Разпитаните пред съда казаха още, че достъпът до паркинга и до сградата за пристигащи и заминаващи туристи на летището, по онова време, е бил свободен и всеки е можел да стигне до тях. Те казаха също, че веднага е била осигурена помощ на пострадалите и е направена организация за отцепване на района.
 
ФБР поиска помощ в разследването на атентата в Бургас

От разпитите стана ясно, че в този ден само двама гранични полицаи са били на работа и са патрулирали, като смяната им била 12-часова от 8.00 до 20.00 ч. Според показанията на граничните полицаи, те не са имали физическата възможност да проверяват всеки, който идва на паркинга и влиза в летището. Те не са забелязали атентатора, нито са видели нещо подозрително в някой от лицата на летището.
 
Прокурорът по делото Красимир Тренчев коментира пред медиите, че слабото ниво на сигурност на летището тогава е било предпоставка за улесняване на извършителя на атентата.
 
Делото продължава с разпит на свидетели на 6 и 7 февруари.
БТА