Георг Георгиев
Георг Георгиев / БГНЕС
Политиката на България спрямо Македония едновременно пази националното ни достойнство, отстоява интересите ни и е в помощ на държава, с която имаме договор за добросъседство, каза във Варна заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев. Така той отхвърли критиките на президента към правителството за липсата на ясна реакция по повод изявленията на македонския премиер Зоран Заев за Илинденското въстание.

Борисов и Заев почетоха героите на Илинденската епопея
 
Когато възникне някакъв проблем или недоразумение между държавите, не трябва първата стъпка да е агресивният подход и навлизането в риторика, която после може да доведе до много злощастни последици, посочи Георгиев. Според него сключеният между България и Македония договор съвсем ясно регламентира отношенията на добросъседство, партньорство и сътрудничество, като нашето правителство винаги е имало последователна и еднозначна политика.

Заев: Нима цяла Европа не видя как България помага на Македония да се доближи до ЕС?
 
По-късно премиерът Зоран Заев излезе с позиция, която е балансирана и в дух на разбирателство, както трябва да се случват нещата на Балканите, допълни финансовият министър Владислав Горанов. По думите му македонският министър-председател е изразил съжаление, че е допуснал такова изказване и е коментирал изключително големия принос на България в последните няколко години за стабилността на полуострова, както и за проевропейското и пронатовско развитие на Македония. В този смисъл надскачането кой е по-българин е безпредметно и излишно нагнетява напрежение, допълни Горанов.

Президентът Радев участва в тържествата по случай 139-а годишнина на Военноморските сили
БТА