/ Sofia Photo Agency, архив
Национално представителните организации на хората с увреждания обявиха, че спират да работят по реформата, и заплашиха с протести, ако управляващите продължат да подготвят законодателството под диктата на протестиращите майки и омбудсмана Мая Манолова. Те отказаха да участват в днешната работна среща при вицепремиера Томислав Дончев. Новият закон за хората с увреждания не обхваща и не подкрепя всички хора, обясни Веска Събева от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Социалният министър Бисер Петков отговори с коментар, че разработеният закон не е в услуга на едни, за сметка на други хора.

Докъде стигна работната група със законопроекта за хората с увреждания?

 
Новият закон за хората с увреждания, чийто последен вариант беше договорен вчера с участието на протестиращите майки, бизнеса, синдикатите и национално представителните организации, няма да проработи и хората с увреждания ще останат без нищо.
 
Мнението е на Веска Събева, председател на една от националните организации. От името на всички организации тя обяви, че напускат диалога по реформата, и са готови да излязат на протест, ако управляващите продължат да работят по този начин:
 
Ние няма да продължим да работим под диктата на протестиращите майки и Мая Манолова за създаване на закони и на нормативни актове, които касаят една много малка група хора с трайни увреждания. Ние работим за всички хора с увреждания, които са над 750 000 в България и септември ще предприемем всички законови действия в цялата страна, за да спрем този процес“.

Реформата в системата за хората с увреждания започва от януари 2019 г.
 
След днешната среща в Министерския съвет във връзка с реформата социалният министър Бисер Петков обясни отсъствието на националните организации с летния сезон и отпуските, и посочи, че те не са изключени от разговорите по новия закон.
 
Целта на министерството е да постигне баланс на интересите и да има един закон, който да бъде всеки да припознае в него своите права. Той не е в услуга на едни и против други. Поставят се принципно въпросите, нямаме затворени теми, всичко се дискутира и в крайна сметка предлагаме компромисни решения“, каза Петков.

Реформата в системата за хората с увреждания започва от януари 2019 г.
 
След срещата стана ясно, че до края на тази година трябва да бъдат приети нормативни промени във връзка с преминаване на медицинските изделия и помощните средства към здравното министерство, а някои от промените ще заработят още през 2019-та година. Окончателният вариант на новия закон за хората с увреждания ще бъде разписан до понеделник, а след това ще бъде публикуван за обществено обсъждане.