Екатерина Захариева
Екатерина Захариева / БГНЕС
Художествената колекция на Външното министерство наброява над 3000 произведения
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри изложбата „Дипломация и изкуство“, която представя художествени произведения от колекцията на МВнР.

Те напуснаха посолства и кабинети в министерството, за да бъдат показани пред публика в галерия „Академия“ на Националната художествена академия (НХА) по повод 140-годишнината на МВнР, съобщиха от министерството.

„Няма да крия, че това може би е най-любимото ми събитие в календара на честванията. Вълнуващо е да се озовем в галерия сред картините, които всеки ден виждаме в нашите кабинети“, заяви Екатерина Захариева.

Германия ни връща незаконно изнесени археологически ценности (СНИМКИ)

Сред произведенията са творби на Петър Морозов, Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев, Пенчо Балкански, Дечко Узунов, Димитър Казаков, Димитър Киров, Светлин Русев. В сбирката може да се види и картината на Иван Кирков „Париж“, която украсява кабинета на министъра на външните работи.

„Днес в галерията я виждам от съвсем друг ъгъл. Иван Кирков я рисува през 70-те години и я подарява на българското посолство в Париж. Той е сред любимите ми съвременни български художници“, сподели министър Захариева. Тя допълни, че и картината „Софийски пазар“ на Антон Митов също е сред любимите й творби в кабинета.
 

БГНЕС



„В колекцията на министерството са събирани картини, които представят новаторски търсения. Дипломацията през годините се е стремила да подкрепя и да търси автори с модерен и новаторски почерк“, заяви Екатерина Захариева като подчерта, че изложбата представлява само една малка, макар и представителна част от колекцията на министерството.

По случай откриването на изложбата министърът на културата Боил Банов изпрати поздравителен адрес. Приветствие произнесе и ректорът на Националната художествена академия проф. Николай Драчев.

Художествената колекция на МВнР наброява над 3000 произведения – скулптури и картини, и е една от най-оригиналните художествени сбирки, собственост на български държавни институции. Творбите са отделяни от фондовете на художествени галерии, избирани са от общи изложби или са дарявани от авторите.
 

БГНЕС



Акцент в изложбата е и историята на първите ордени след 1878 г. – сред експонатите са укази на княз Александър Първи за награждаване с орден „Св. Александър“, най-високия орден на Третото българско царство – „Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“, с който е удостоен и Иван Вазов. Изложени са и две съвременни български отличия за награждаване на чуждестранни дипломати и държавници за развитието на двустранните връзки – „Мадарски конник“ и „Орденът на Розата“.

В експозицията могат да се видят още проектите на български художници за дизайна на българските банкноти и монети, поръчвани от Българска народна банка през годините.
БГНЕС