/ БГНЕС
"Ветото на България за начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС е безотговорна грешка. Оставаме ангажирани с намирането на решение и сме убедени, че такова е възможно без оспорване на македонската идентичност". Това заяви премиерът на Македония Зоран Заев в обръщение към гражданите.

„За всички нас е ясно, че до този момент Европейският съюз не постигна съгласие относно одобряването на преговорната рамка за нашата страна. Тази безотговорна грешка е горчива новина за цялата ни нация”, каза той.

„България наложи вето и наруши Договора за добросъседство и приятелство, като застана по този начин на пътя на нашата европейска интеграция, за която институциите на ЕС и държавите-членки, включително и България, няколко пъти потвърдиха, че изпълняваме напълно условията”, заяви македонският премиер.

Това не е европейският начин, смята Заев. „За съжаление, България не намери сили да постъпи европейски. България си позволи жест, който не демонстрира нито приятелство, нито братство”, каза още той.

„Позицията на България е напълно ирационална и обидна за македонците и за целия народ. През ХХI век не е нито европейско, нито демократично да кажете на друг как да се чувства, как да се самоопределя. Не е европейски да пишете историята на друг народ, да му налагате идентичност на друг народ и да го убеждавате да го приеме”, заяви Заев

Тези условия не са приемливи за Северна Македония, за македонския народ и за всички граждани, смята той.

„Затова заставаме твърдо в защита на македонските национални интереси. Не позволяваме да се засяга достойнството на македонската идентичност и стълбовете на идентичността - македонският народ и македонският език”, се казва още в обръщението.

Зоран Заев предупреди, че няма да позволи да бъде застрашена „антифашистката идентичност на нашата страна”. "Основите на нашата държавност са в антифашизма на АСНОМ, както и основите на нашата идентичност са в македонския народ и македонския език. Това са нашите стълбове от миналото. Това са нашите стълбове за бъдещето”, категоричен е той.

"Ние сме чисти пред себе си и пред света. Знаем кои сме и къде отиваме. Знаем точно за какво може, а за какво не бива да се преговаря или разговаря. Отказваме да преговаряме за неща, за които не може да се разговаря.

Преговори с ЕС да, но не с цената на ревизия на македонската идентичност. Не и при условията, които сега поставя България. Казваме ДА на Европа и НЕ на подценяването на македонския народ. НЕ на подценяването на нашите сънародници албанци, турци, роми, сърби, бошняци, власи и всички останали”, каза Заев.

Македонският народ в името на бъдещето може да прости и да се извини, но никога не е посягал към чуждото, твърди Заев. „Ние изграждаме приятелства. Ние сме светъл пример за добросъседство. Ние никога не сме предизвиквали проблеми и никога няма да бъдем проблем. Ние сме носители на решенията и това е нашата позиция на победители”, каза премиерът.

Заев благодари на останалите държави-членки на ЕС и специално на Германия, които подкрепиха провеждането на първата междуправителствена конференция с Македония.
За съжаление, процесът на разширяване като стратегическа цел на ЕС беше спрян от Република България от позицията ѝ на държава-членка.

"Става въпрос за безотговорна и тежка геостратегическа грешка. Добре е, че нашите международни приятели и съюзници не я премълчават.Нашите съюзници не мълчат, тъй като добре знаят, че показахме приятелство и добра воля спрямо България.

Разговаряхме с искрените намерения някои части от нашата обща и свързана история да могат да бъдат тълкувани от двете страни на границата. Подобна мултиперспективност на историята, която е неоспорима, все пак не може да засяга универсалното право на самоопределение на идентичността, езика и културата или на самобитността", каза македонският премиер.

Нашата съвест е чиста. През целия изминал период се ръководехме от принципите на максимална защита на националните интереси без да се засяга правото на самоопределение на македонския народ.

Да вложим максимални усилия за отваряне на преговорите за присъединяване към ЕС през 2020 г., а след това да насърчаваме добрсъседските отношения на основата на взаимно разбирателство и уважение.

Затова смятаме, че причините за неодобряването на преговорната рамка вреди на основните принципи и ценности на Европейския съюз.И се надяваме, че щетата, нанесена от това неоправдано вето върху европейската интеграция на региона и върху европейските ценности, ще може да се компенсира бързо.

Заев подчерта, че поражението на европейските ценности се възпява от опозицията като нейна победа. Той припомни, че сегашното и предишното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ почти 15 години са били преграда за евроатлантическата интеграция на държавата. „Колкото повече се доближаваше членството ни в НАТО, толкова по-интензивно разпространяваха лъжи и говор на омраза”, каза той.

Обвини Мицкоски и ръководената от него ВМРО-ДПМНЕ, че са агитирали Македония да не получи дата за начало на преговорите, единствено те са блокирали реформите и структурните закони, необходими за интегрирането в ЕС. „Мицкоски дори обяви най-положителния доклад на ЕС за фалшива новина и не намери сили да честити или да аплодира факта, че станахме 30-та държава-членка на НАТО”.

Македонският премиер обяви, че правителството няма да позволи на власт да дойдат сили, които да тласнат страната към омраза към Европа, към неизвестност, конфликти и омраза към съседите.

"Управляващите никога няма да предприемат стъпки, които да застрашат македонските национални интереси. Нямаме намерение да изправяме държавата пред неизвестност. Веднъж вече преминахме през това и знаем, докъде ни отведе национализмът.

Няма да позволим нито нов, нито стар груевизъм като онзи след ветото в Букурещ през 2008 г. Нямаме нужда от националистически залитания и от удряне в гърдите, които са само за вътрешна употреба. Това е атрактивно за родната публика, но не е решение.

Ние с нашите стъпки няма да помагаме и на никого в България да печели политически дивиденти по македонския въпрос", каза Заев. Национализмът и говорът на омразата не са патриотизъм.

"Патриотизъм е да постигнеш всички необходими стандарти за военна сигурност и политически критерии и да направиш държавата член на НАТО. В Брюксел в щаб-квартирата на най-силния алианс в света гордо се вее македонското знаме, което свидетелства за нашата национална уникалност. Призната от всички държави-членки на НАТО, включително и от България", каза Заев.

Македония настоява ЕС да изпълни своите основни ангажименти и да признае и съхрани като безценно съкровище историческите различия и разликата в идентичността на нациите на европейския континент. Македонската идентичност и език не могат да бъдат изключение от този принцип.

Настояваме както ние се грижим за развитието на европейската идентичност у нас, така и ЕС да уважава, да се грижи и пази нашата македонска идентичност като скъпоценност на своята различност.

"Оставаме ангажирани с търсенето на решение със съседна България. То ще гарантира начало на преговорите с ЕС и няма да засяга македонската идентичност. Европейската интеграция не е спринт, а маратон, чиято крайна цел е европеизацията на нашата държава. Полученият от гражданите мандат включва и тази цел и докато не я постигнем, няма да спрем.

Няма да позволим ветото на България да предизвика застой във вътрешните реформи. Напротив, ще ускорим темпото и ще увеличим своята преднина в региона.
Правителството на Република Северна Македония остава на същия стратегически път.


Обещахме пълноправно членство в НАТО, ще приближим страната и към ЕС. Ще продължим с реформите интензивно. Наше задължение е да приложим у нас европейските стандарти. За нас няма друг път, няма друга алтернатива. Няма да се откажем!", подчерта Заев.
БГНЕС