/ ThinkStock/Getty Images
Петима души са задържани за телефонни измами при специализирани полицейски операции в страната, координирани от Главната дирекция "Национална полиция", съобщиха от МВР.

Нашенски Бони и Клайд извършиха телефонни измами, били изнудвани

На 20 август в Нова Загора е бил заловен 24-годишен криминално проявен мъж, след като успял да се вземе 1600 лева и златни накити. В хода на разследването станало ясно, че неговата роля е била на куриер. Действията около изясняването на случая са проведени съвместно с криминалисти от Сливен, Плевен и Стара Загора. Била установена негова съпричастност към още три телефонни измами за общо 11 000 лева, извършена през март в Стара Загора, другите две са за общо 7000 лева, осъществени през юни в Плевен.

МВР: Не давайте пари и ценни вещи на измамници

Други двама души са задържани в Пазарджик. Действията по разследването са започнали след получена информация от Главна дирекция "Национална полиция" и под надзора на Районната прокуратура в Пазарджик. Мъжете също били ползвани като мулета. Те са отнели 450 евро и 160 лева. Продължава работата по установяване на съпричастността им и към други измами.

Кои са схемите на телефонните измамници

Служителите на Областната дирекция на МВР в Смолян са разкрили извършителите на две телефонни измами. Оперативните действия са предприети по сигнали, постъпили в полицията на 21 август - две възрастни жени били подведени по сценария "оказване на съдействие при провеждане на полицейска операция". В резултат на незабавните действия на криминалистите са задържани двама мъже - на 23 и 26 години от Елин Пелин.