Задържаха българи при операция за предотвратяване на финансови измами
Задържаха българи при операция за предотвратяване на финансови измами / netinfo

Трима български граждани са задържани при специализирана акция на МВР и „Сикрет сървис” на територията на България и Румъния, за предотвратяване на международни финансови измами, чрез интернет сайтове.

Финансовите измами са се осъществявали чрез създаване на линкове, чрез които са се изтегляли номера на кредитни карти.

Трансгранична организирана престъпна група е разкрита в резултат на оперативна разработка на Национална служба "Сигурност" в координация със „Сикрет сървис" на САЩ, съобщиха от прокуратурата и МВР.

Дейността на групата е свързана с кражби на самоличност и измами чрез разплащания по интернет, източване на банкови карти чрез използване на фалшиви документи за самоличност, както и схеми за „пране на пари”, осъществявани чрез парични преводи и банковата система на страната.

Съвместната операция на Национална служба „Сигурност", Национална служба „Полиция" - отдел „Икономическа полиция” е проведена под ръководството на Софийска градска прокуратура на 16 март.

При операцията е задържан български гражданин след изтегляне на 8600 долара от клон на „ПроКредитбанк” в ж.к. „Надежда" по сметка, открита с фалшива лична карта. Парите са преведени от измамен гражданин на САЩ.

Впоследствие е задържан и един от организаторите на групата с голямо количество пари - над 4000 евро.

В момента се провеждат процесуално-следствени действия, претърсвания и обиски. Съвместната операция продължава на територията на България и зад граница. Има задържани лица.

Само за една седмица престъпната група е успяла да изтеглили повече от 100 000 долара. Средствата са били изтеглени от „Уестърн юнион”, „Прокредит банк”, „Пиреос банк” и „Инвест банк”. По време на разследването банките са оказали съдействие на службите.

По случая има и задържани румънци.