/ БГНЕС
За задълбочаване на двустранните контакти между България и Япония във всички сфери се обявиха вицепрезидентът Илияна Йотова и Негово Превъзходителство Нарахира Хироши. На срещата на „Дондуков“ 2 бяха изтъкнати традиционно добрите отношения между двете страни и двата народа. Посланик Хироши подчерта значението на посещението на президента Румен Радев в Япония по повод възкачването на престола на император Нарухито и последвалите интензивни бизнес контакти.
 
„България има млади хора с много потенциал, умни и креативни. Трябва да засилим и двустранните отношения в сферите на науката и технологиите, както и в туризма. България има много възможности – с дългата си история, богатата си археология и минералните извори“, подчерта посланикът на Япония.

Президентство на Република България

Задълбочаването на двустранните връзки беше обсъдено в контекста на глобалната криза, причинена от Ковид-19. „Един от най-важните уроци, които трябва да научим, е, че никоя страна не може да се справи сама. Необходими са глобално сътрудничество, много по-тесни връзки между различните научни среди, съвместни международни проекти за изработване на лек срещу вируса. Националният егоизъм и конкуренцията нямат място“, заяви вицепрезидентът Йотова. Посланик Хироши също подчерта, че сега най-много имаме нужда от международно сътрудничество.
 
Японският посланик сподели част от опита на неговата страна при приспособяването към новите условия на работа и живот. Изгражда се Агенция по дигитализацията, която да спести на гражданите и бизнеса административните затруднения. Агенцията трябва да подобри връзката на правителството в Токио с общините и с бизнеса.