На днешния празник - Трифон Зарезан и Деня на влюбените, премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев си размениха задочни остри изказвания един за друг. Темите в сблъсъка между първите мъже този път обхванаха политиките за помощ през пандемията, както и замесването на семействата им в политическите битки. 

Косвеният спор между двамата се пренесе в Северна България. Държавният глава участва в обичая за Трифон Зарезан в Плевен.Там направи и паралел между празника и политика у нас.

„Лозето не ще молитва, то иска мотика. Така е и с българската политика. Трябва умно да зарежем българското лозе, така че да дадем шанс на най-добрите филизи, а да изрежем излишните, ако искаме да има плод”, каза президентът Румен Радев.

Премиерът отговори от Варна. „Докато зарязват лозички, говорят глупости, но ние правим днес и в Разград страхотна църква – „Цар Борис Първи”. Който има акъл, той да се замисли защо антихристите не ни харесват”, посочи министър-председателят.

Задочната размяна на реплики продължи на тема помощите за хората, останали без работа през пандемията. „Тези огромни пари, които се раздават по телевизора, не стигат до най-засегнатите. Масовите фалити вече са факт, разорението на българите е факт”, обясни държавният глава.

„Сега също отпускаме пари за саниране на училища и детски градини - 1,350 млн. По мярката 60/40 - 18 млн. сме дали за Добричка област”, каза социалният министър Деница Сачева.

Двамата държавници все пак намериха пресечна точка, макар и с известно съмнение от страна на президента - да не включват семействата си в политическите битки. Борисов направи този призив вчера.

„Аз мисля, че това е театър за наивници. Знам много добре откъде идват атаките към мен и моето семейство, но, да, категорично не приемам да се намесват семействата и да бъдат преследвани в тази битка, която се води”, заяви Радев.

Президентът направи и прогноза за следващия парламент - фрагментиран, като от партиите ще зависи как ще отстояват националния интерес. Борисов се обърна с благодарност към Бог за справянето на България с пандемията.

Източник: NOVA