Валежите и топенето на снега създават предпоставки за наводнения в Южна България тази нощ и утре
Валежите и топенето на снега създават предпоставки за наводнения в Южна България тази нощ и утре / iStock/Getty Images
Метеоролозите от НИМХ предупреждават за опасност от възникване на поройни наводнения за вечерта срещу 1 февруари, както и утре през деня, става ясно от справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология.

В резултат на интензивни валежи комбинирани със снеготопене има опасност от възникване на поройни наводнения през деня на 1 февруари във водосборите в долното течение на р. Камчия (около гр. Бяла).

Според EFAS (Европейска система за оповестяване на наводнения) на 1 февруари има опасност от възникване на поройни наводнения във водосборите на всички южночерноморски реки (южно от гр. Бургас).

Опасност от поройни наводнения има и през нощта на 31 срещу 1 февруари във водосборите на р. Марица и р. Арда. През деня на 1 февруари опасност от наводнения има във водосборите на р. Тунджа и р. Арда.

През нощта на 31 срещу 1 февруари има такава опасност във водосборите на р. Доспат, р. Места, р. Струма и р. Пиринска Бистрица.

Според EFAS (Европейска система за оповестяване на наводнения) през нощта срещу 1 февруари и в сутрешните часове на деня има опасност от възникване на поройни наводнения във водосборите от средното и долно течение на р. Струма (около гр. Радомир, гр. Кюстендил, гр. Бобошево, гр. Дупница, гр. Сандански, гр. Мелник, гр. Петрич).

Източник: „Фокус“