/ БГНЕС
През 2018 г. ще влязат в сила някои нови правила за шофьорите и управляваните от тях автомобили. Освен измененията в Закона за движение по пътищата през миналата година бяха гласувани и други съществени изменения, които трябва да започнат да действат през Новата година.
 
Една от най-важните промени се отнася до застраховките "Гражданска отговорност", напомнят от Съюза на българските автомобилисти (СБА). Те ще се определят индивидуално за всеки водач на база на нарушенията, които е правил на пътя и които фигурират в личното му шофьорско досие.
 
“Гражданската отговорност“ ще зависи от поведението на пътя

Уверенията на Комисията по финансов надзор са, че автомобилистите без нарушения ще плащат по-ниска цена от тази, която плащат сега. До 200% по-скъпа пък може да струва "Гражданската отговорност" на най-недисциплинираните водачи - тези с много регистрирани нарушения и издадени наказателни постановления. Това ще важи в пълна сила, ако в досието си тези шофьори са били санкционирани за висока скорост, тъй като това е една от сигурните предпоставки за катастрофи и инциденти на пътя.
 
Почти всички автомобили у нас вече са с редовна застраховка "Гражданска отговорност"

При изрядните шофьори намалението на цената може да е дори с около 50%. Т.нар. система "бонус - малус" няма да започне да функционира от януари, но идеята е да бъде въведена през пролетта на 2018-а. Дотогава може би поскъпване на "Гражданска отговорност" няма да има.
 

БГНЕС


Служебно ще се прекратява регистрацията на превозно средство, когато по време на периодичен технически преглед се установят опасни неизправности. Табелите няма да се свалят от КАТ. От пункта, където е извършен прегледът на автомобила, ще подават информация към автомобилната администрация, оттам - към КАТ. Регистрацията ще се възстановява също служебно след успешно преминаване на технически преглед.
 
От следващата година ще има също единен електронен стикер за технически преглед. Разширява се и обхватът на превозните средства, които подлежат на периодични технически прегледи. От 2000 до 7000 лв. ще бъде глобата за превъртане на километражи на автомобил при технически преглед. Предвижда се също онлайн проверка на километража.
 
От 27 декември 2017 г. влязоха в сила нови правила за регистриране на пътни превозни средства. Три са основните моменти в записаните нови правила. Първият касае продавачите на пътни превозни средства. Те вече няма да бъдат длъжни да представят пред „Пътната полиция" договора за покупко-продажба. Казано на популярен език - "отписването" на колите им ще е задължение на нотариусите, пред които се изповядва сделката.
 
Въвеждат единен европейски стикер за годишните прегледи на автомобилите

Вторият важен момент е за купувачите. Тяхно задължение е регистрацията на закупено ППС да се извърши в срок от един месец. Новите правила важат както за регистрирани у нас возила, така и за закупени от чужбина. Важно за купувача е да знае, че ако не изпълни задължението си по регистрация на закупеното от него пътно превозно средство до два месеца, тогава регистрацията ще бъде прекратена автоматично.
 
Третата промяна се отнася до изграждането на връзка между нотариусите, които изповядват сделки за покупко-продажба, и системата на "Пътна полиция". Към момента МВР и Нотариалната камара работят по техническата свързаност на системите. Извършването на тестовете и настройки на системите изисква технологично време. Това обаче в никакъв случай не е основание за неизпълнението на разпоредбите на закона от приобретателите на превозни средства.
 

БГНЕС

 
По втория начин: как фиктивно се минават технически прегледи за коли (ВИДЕО)

Валидността на винетката няма да важи както досега за календарната година, а от датата на закупуване. Ако сте я купили на 2 януари т.г., тя ще важи до 2 януари 2019 г. От регионалното министерство обявиха, че тази година за последно ще се ползват хартиени стикери, които ще се продават на старите цени.
 
Цената на най-масово продаваните винетки за леки автомобили е 97 лв. за година, 30 лв. за месец и 15 лева за седмица. Новото е, че се въвежда тримесечна винетка, която струва 54 лв. За камионите еднодневната винетка вече бе увеличена на 2 лева.
 
Ще правят мeдицински преглед на шофьорите на ученическите автобуси

От началото на 2018 г. КАТ-София започва да спира автомобили, които не отговарят на екостандартите и замърсяват въздуха. Столична община вече закупи седем газанализатора за нуждите на Пътната полиция в най-големия български град. Част от тях ще бъдат позиционирани в сградата на КАТ, за да се проверяват с тях автомобилите, които чакат за регистрация. Ако не отговарят на нормите, няма да се регистрират. С останалите уреди униформените ще правят проверки по улиците и ако се установи, че дадено возило мърси въздуха, то ще бъде спирано от движение.
 
КАТ ще отказва регистрации на автомобили, които замърсяват въздуха над нормата

Промени има и по отношение на алкохолните проби и тестовете за наркотици. От 1 януари т.г. разходите за извършването на медицинското изследване за наличието на алкохол и дрога у водачите ще се плаща от областните дирекции на МВР, назначили изследванията.
 

БГНЕС


Средствата обаче ще се възстановяват от "водача, уличен с техническо средство, и от отказалия извършването на проверка с техническо средство водач". Т.е., ако тестът с дрегер е бил положителен и водачът по своя инициатива е поискал биологични тестове, които са потвърдили съдържание на алкохол над 0,5 промила или на забранени субстанции, той ще трябва да заплати изследването. Ако обаче резултатите са отрицателни, той няма да плаща нищо.
 
От 1 юли 2018 г. Пътна полиция ще започне да използва абсолютно нов метод с нов уред за установяване на алкохол в организма. Това е т.нар. доказателствен анализатор, който отчита концентрацията на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух.
 
Доказателствен анализатор може да се приложи, когато лицето откаже проверка с технически уред или тест, не приема показанията им, пробата е била некачествена или пък физическото му състояние не позволява използването на техническо средство или тест.