/ netinfo
За две седмици трима българи са починали, чакайки белодробна трансплантация
99268
За две седмици трима българи са починали, чакайки белодробна трансплантация
  • За две седмици трима българи са починали, чакайки белодробна трансплантация
За последните две седмици трима българи, чакащи за белодробна трансплантация, са починали. Страната ни има отказ от абсолютно всички европейски клиники, които са в състояние да трансплантират българските пациенти, съобщи новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Михаил Христов. Единствената надежда е екип от чужди специалисти да пристигне на място и да спаси българите.

15 души чакат за трансплантация на бял дроб към момента. Само преди две седмици те са били 18, но трима не се успели да дочакат, обясни д-р Христов, който от месец е начело на Изпълнителната агенция по трансплантация.

Едва от 4 до 6 донори в България са подходящи за сърдечна трансплантация
 
Оказа се, че преговорите с германската клиника в Есен, която бе надеждата за белодробно болните у нас, по думите на Христов "са замряли". Няма и друга европейска клиника, която да е откликнала за покана за преговори от наша страна.
 
Проблемите започват през май 2017 година, когато е прекратен договорът с клиника във Виена. Новият директор обясни, че освен с България, австрийската клиника е прекратила договора си и с Румъния, която също е поставена в нашата ситуация.
 
Задачата, която Христов си е поставил, е до седмица да има подписан договор с екип чуждестранни лекари, които при наличие на донор, да пристигнат и да извършат трансплантацията в столична болница. Според здравните власти това е единствената надежда чакащите за белодробна трансплантация да бъдат спасени.