Възможността депутати да напускат парламентарните групи и да създават нови скара ГЕРБ и останалите в НС
Възможността депутати да напускат парламентарните групи и да създават нови скара ГЕРБ и останалите в НС / снимка: БГНЕС, aрхив

Възможността депутатите да напускат парламентарните си групи и да създават нови, скара БСП, ДПС и Атака с бившата управляваща партия ГЕРБ. В парламентарната зала беше гласуван част от проекта за нов правилник за работа на Народното събрание.

От ДПС и Атака обвиниха ГЕРБ, че в предишния парламент са купували депутати, чрез партийните субсидии на двете формации. От ГЕРБ се обявиха срещу възможността да се образуват нови парламентарни групи с аргумента, че така съществуващите в момента ще започнат да се роят. Спорният текст в новия правилник предстои да бъде гласуван утре.

„Уважаеми народни представители, хората се женят и развеждат въпреки семейния кодекс, хората променят убежденията си въпреки клетвата в един или друг партиен устав, в едно или друго ръководство", коментира председателят на Народното събрание Михаил Миков. Не може в правилника да се опитваме да задържаме онова, което в конституцията е разбирането за свободния мандат, допълни той.

През миналия мандат от Движението за права и свободи бяха откраднати близо 800 000 лева, твърди председателят на партията Лютви Местан. Тези пари са постъпвали в банковата сметка на друга политическа сила, каза той и накара колегите си да познаят коя е тя.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пък изтъкна, че средства от субсидията, която е получила партията, са отишли към българи, които са изпаднали в затруднение. Като пример той посочи, че 1,2 млн. лева са дадени на Фонда за лечение на деца.

„Изброихте колко много неща била раздала от субсидията си партия ГЕРБ. Наброих 2-3 млн. лв. Ами да, като вземете 1 млн. от Атака и 1 млн. от ДПС и сте ги раздали. То вие сте ги взели от другаде, господин Цветанов, ако не сте разбрали", обърна се към Цветанов Антон Кутев от левицата.