Идните дни ще бъде обсъдено евентуално разхлабване на мерките в страната. Това стана ясно от думите на социалният министър Деница Сачева в "Здравей, България".

Възможно е да бъдат вдигани мерките за затворени обекти през две седмици.

Обсъжда се вариант първо да бъдат отворени заведенията в зимните курорти, а по-късно и в градовете, разкри Сачева.

„Има предложения да се започне със зимните курорти, защото за тях сезонът почти приключва. Може би, от средата на месец февруари - за ресторанти и заведения на територията на големите градове. За моловете рестрикциите ще продължат още малко”, каза Сачева пред NOVA.  

Тя бе категорична, че трябва да бъдат задържани добрите резултати и затова мерките трябва да се разхлабват поетапно.

„Това, за което говорим в момента, е поетапно разхлабване на мерките. Как точно ще се случи това, ще установим тази седмица. Възможно е да има стъпково отваряне на всеки две седмици на нещо ново. За момента няма окончателно решение”

Социалният министър посочи, че не се обмисля продължаване на локдауна до изборите.

Относно предстоящите избори Деница Сачева е на мнение, че консултациите при президента са били закъснели и организирани по „странен” начин.

„Не бяха поканени партии, които имат отношение по политическите процеси в страната, например, каквато е СДС. Същевременно, бяха поканени партии за участие в преговорите, които са в процес на заличаване, както и политически субекти, които дори не са партии”, изясни министърът.

Според нея не е проблем да се организира видеонаблюдение в секциите по време на избори, въпросът бил доколко това е целесъобразно и ще подпомогне прозрачността на вота.

Социалният министър коментира и обстановката с бизнеса в страната след въвеждането на мерките срещу коронавируса.

„За съжаление, кризата ще трансформира част от бизнесите - не само хотелския и ресторантьорския. В рамките на това, което ние правим като мерки, специално ресторантьорството и хотелиерството, винаги са във фокуса на нашето внимание”, обясни Деница Сачева.  

Към 14 януари, обобщи тя, безработицата е 7,02%. Броят на регистрираните безработни е 230 604.