ВСС освободи Владимира Янева, съдия от ВКС поема временно СГС
ВСС освободи Владимира Янева, съдия от ВКС поема временно СГС / снимка: БГНЕС, архив
ВСС освободи Владимира Янева, съдия от ВКС поема временно СГС
78305
ВСС освободи Владимира Янева, съдия от ВКС поема временно СГС
  • ВСС освободи Владимира Янева, съдия от ВКС поема временно СГС

Съдия Владимир Йорданов от Върховния касационен съд ще поеме временно ръководството на Софийския градски съд.

Това реши Висшият съдебен съвет, който днес прие оставката на досегашния шеф на съда Владимира Янева.

Йорданов беше предложен на съвета от председателя на ВКС Лозан Панов, според когото при така създалата се ситуация е най-добре временния пост да заеме човек отвън.

Сред основните мотиви за предложението си Лозан Панов посочи, че за да се внесе спокойствие в най-натоварения съд в страната (СГС) е необходимо временният председател да е равноотдалечен от всички вътрешни групи:

„Считам, че най-доброто решение за съда е човек, който да бъде отговорен, с авторитет и който за кратко време, докато тече процедурата за избор на председател на СГС, ще може да даде необходимото спокойствие на съда. Другият важен аргумент, свързан с ръководството на съда, е този човек да не се окачествява като бъдещ кандидат, който ще участва в процедурата".

Освен да тушира напрежението, изпълняващият длъжността председател на градския съд се очаква да разгледа и проблема със случайното разпределение на делата, както и да извърши проверка на начина, по който се командироват съдиите:

„В СГС има много командировани съдии, които са извън регион София дори. Смятам, че нормалното кариерно развитие на колегите от Софийския районен съд е в посока СГС. Трябва да се изяснят причините, по които тези професионалисти, тяхното нормално кариерно развитие е по някакъв начин възпрепятствано".

Лозан Панов напомни още веднъж, че е призовал за оставката не само на Владимира Янева, но и за тези на заместниците й. Според него цялото ръководство на съда е отговорно за състоянието, в което той се намира в момента. Оставката обаче била въпрос на личен избор.