/ БГНЕС/ЕРА
Ваксинирането срещу COVID-19 да започне в един ден във всички 27 държави от Европейски съюз. Това предложи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

След одобрението от Европейската агенция за лекарствата, първата ваксина трябва да получи разрешение за разпространението от Еврокомисията.

Урсула фон дер Лайен припомни в Европарламента, че Комисията е осигурила широка гама от ваксини с достатъчно дози за всеки един гражданин на Евросъюза.

    "За да се справим с пандемията, ще трябва да ваксинираме до 70% от населението. Това е огромна задача. Така че нека започнем възможно най-скоро, заедно, в един ден във всички 27 държави. Успяхме да останем единни по време на пандемията, нека започнем унищожаването на този ужасен вирус заедно и обединени", каза Фон дер Лайен, цитирана от БНТ.

В кой ден точно ще започне ваксинирането обаче засега е неясно.

Очаква се Европейската агенция за лекарствата да даде оценката си за първата ваксина - тази на "Пфайзер" и "БайонТек" - на 21 декември. След това Еврокомисията трябва да одобри нейното разпространение на европейския пазар. От институцията казаха днес, че процедурата ще отнеме два дни, т.е. до 23 декември.

Не всички държави са на еднакъв стадий от подготовката си. Германия вече обяви, че може да започне ваксинирането още преди Нова година, белгийското правителство избра 5 януари за начало на процеса, но повечето държави все още не са посочили конкретна дата.

Еврокомисията отново предложи днес помощ за тези, които все още не са готови с плановете си за ваксинацията и имат логистични проблеми.