Всички гранични пунктове са отворени за движение
Всички гранични пунктове са отворени за движение / снимкa: Дарик - Благоевград
Всички гранични пунктове са отворени за движение
25361
Всички гранични пунктове са отворени за движение
Иван Чалъков
  • Всички гранични пунктове са отворени за движение
  • Иван Чалъков

Всички ГКПП-та на българо-гръцката граница са отворени. Това съобщи за Дарик комисар Тодор Георгиев, началник на Регионална дирекция „Гранична полиция" - Смолян. Комисар Георгиев допълни, че съгласно предварителните уговорки с местните власти, в районите на всички пунктове по границата с Гърция има създадена организация.

Ето какво още каза комисар Георгиев:

Всички гранични пунктове работят нормално. От 05.30 часа за товарни автомобили са отворени пунктовете Кулата и Илинден, така че всички пропускат нормално всякакъв вид превозни средства, няма натрупвания и преминаването е спокойно.

Очаква ли се днес отново да има блокади на някои от пунктовете?

Имаме предварителна информация само за пункта Илинден, че в 11.00 часа отново ще бъде затворен по график - вероятно до 17.00 часа, но дали ще се случи и в какъв режим, ще видим. Няма колони по границата, движението е слабо, навсякъде има сняг.

Има ли готовност, ако пак бъдат блокирани пунктовете и се образуват колони, да се обслужват по някакъв начин тези хора, като знаете, че температурите много ще паднат?

С местните власти ще направим възможното, съгласно предварителните договорки, каквото зависи от нас, вярвайте, че ще го направим.

От блокадите на гръцките земеделци по границата загуби търпят и българските фермери. Това каза в предаването „Дарик кафе" Иван Чалъков, заместник-председател на Съюза на животновъдите:

Ето какво още каза Чалъков:

Г-н Чалъков, вие защо не подкрепихте гръцките си колеги този път? Българските фермери също сте протестирали многократно и познавате добре техните проблеми.

Ние няма какво да искаме в момента, защото нито можем да получим повече субсидии от Европа, знаете че има ограничения и всяка година се увеличават процентно, нито можем да получим повече от държавата. С евентуална наша подкрепа, бихме помогнали само на тях, а не на нас. Ако ги подкрепим няма да влизат достатъчно постъпления в бюджета, с което ще пострадаме самите ние. Имаме да чакаме още субсидии и като се насъберат суми в бюджета, да не ги преведат и по този начин ще попречим на себе си. Не можем да спечелим нищо от такъв протест и затова не ги подкрепихме. Ако евентуално ги бяхме подкрепили, България нямаше как да иска компенсации, защото ще кажат, че ние стоим от тази страна. Те не пречат, а ние си пречим на нас. 

А какви загуби претърпяха българските земеделски стопани от блокирането на границата през последните дни, имате ли информация?

Моята ферма се намира в района на Сандански както аз, така и мои колеги, като идваха туристи, карат по два дни тук на почивка, купуват агнета от нас, сега няма такова нещо. Имам колеги, които имат телета и не можаха да ги изнесат за Гърция, тъй като имат клиенти от там. Имаха сключени готови сделки, върнаха животните от границата. Това са все проблеми, които се ступаха на нашата глава.

След като премиерът Бойко Борисов посети лично пункта Кулата - Промахон и се срещна с протестиращите гръцки фермери по тяхно желание, последва тричасово пълно пропускане на автомобилите и всички чакащи преминаха. ГКПП Кулата - Промахон вчера в 20.30 часа отново беше затворен за товарни автомобили. Пропускаха се само леки коли и автобуси.

На ГКПП Илинден - Ексохи снощи бе спряно движението на товарни автомобили. Пропускани бяха само автобуси и коли. Пунктовете Капитан Петко войвода и Златоград работят без ограничения.