Все повече хора кастрират кучетата си и осиновяват кучета от приюти
Все повече хора кастрират кучетата си и осиновяват кучета от приюти / Thinkstock/Getty Images
Все повече хора кастрират кучетата си и осиновяват кучета от приюти
91532
Все повече хора кастрират кучетата си и осиновяват кучета от приюти
  • Все повече хора кастрират кучетата си и осиновяват кучета от приюти

Увеличава се броят на гражданите, които желаят да кастрират дворните си кучета. Нараства и броят на кучетата от приютите, които биват осиновени. Това съобщи днес директорът на общинското предприятие „Екоравновесие" Веселин Асенов. Той добави, че съвместно с доброволци от този месец дава началото на инициатива за разходки на кучета в приюта в Горни Богров. Целта била по-лесното социализиране на настанените там четириноги.

Глобяват ни с до 500 лв. за изоставено куче

413 кучета са заловени от екипите на предприятието в рамките на ноември, информира Асенов. 326 от тях са кастрирани, а 87 са реваксинирани. Осиновените животни от приютите за същия месец са 98.

"Искам да спомена за една положителна тенденция, която забелязваме през настоящата година, а именно увеличения брой на осиновените кучета от приютите ни като до настоящия момент те са 828. За сравнение само ще отбележа, че за цялата 2015г. са били 638. С оглед на това се надяваме тази положителна тенденция да се запази и да продължи и за напред".

Събират с есемеси дарения за бездомни животни

За по-бързото социализиране на кучетата от приюта в Горни Богров от дружеството инициират разходки, които могат да бъдат провеждани от всеки желаещ.

"Само за изминалите почивни дни приютът беше посетен от над 60 желаещи да разхождат животни, а разходените кучета бяха над 500".

Всяко домашно куче вече ще трябва да е с микрочип

От дружеството отчитат още, че софиянци продължават да предпочитат да изоставят кучетата си на улицата. Все повече хора обаче изразяват желание да кастрират дворните си кучета, като от началото на тази година са кастрирани 392 дворни кучета. За сравнение през цялата 2015 тази цифра е била едва 312.