/ БГНЕС
Военното министерство плащало на лектори да говорят за въоръжените сили
92686
Военното министерство плащало на лектори да говорят за въоръжените сили
  • Военното министерство плащало на лектори да говорят за въоръжените сили
Министерство на отбраната е плащало на лектори да разясняват развитието на въоръжените ни сили. Това е една от съмнителните обществени поръчки във ведомството, обяви служебният военен министър Стефан Янев.

Ненчев: Ревизията на Герджиков е комунистически трик в услуга на БСП

При ревизията са открити още неизгодни договори за доставка на сим карти и електрическа енергия, както и договор с частна социологическа агенция. Констатирано е също забавяне на доставките по няколко обществени поръчки.

Откриха нередности в над 100 обществени поръчки в Министерство на отбраната

Служебният министър на отбраната обясни, че са проверени 100 обществени поръчки. В 45 са установени нарушения. С 9 от процедурите се занимава прокуратурата, а 36 са предадени на Агенцията за държавна финансова инспекция.

От август 2015 г. досега са доставяни храни и напитки за Министерство на отбраната без обществена поръчка, като са похарчени бюджетни средства на стойност няколко милиона, посочи министър Янев. Той даде и други примери.

Какво откри кабинетът при ревизията в министерствата

Друг договор е сключен с частна фирма за консултантски услуги за подбор на човешките ресурси и промяна на устройствения правилник на МО.

Янев разказа и за друг случай, при който през 2016 г. бил сключен договор за доставка на акумулатори за бойна техника. Доставени били акумулаторите за половината сума, а за останалите не е ясно кога ще бъдат доставени.