Военноапелативният съд оправда Николай Цонев
Военноапелативният съд оправда Николай Цонев / Sofia Photo Agency, архив
Военноапелативният съд оправда Николай Цонев
46899
Военноапелативният съд оправда Николай Цонев
  • Военноапелативният съд оправда Николай Цонев

Военноапелативният съд призна за невинен бившия министър на отбраната Николай Цонев. По това дело той отговаря за сключването на четири неизгодни сделки за самолетни и авточасти, които Цонев е одобрил през 1999 г., когато още е бил шеф на дирекция „Управление на доставките" във ведомството. По този начин магистратите потвърждават присъдата на първоинстанционния военен съд от 7 март тази година.

Прокуратурата твърди, че чрез неизгодните сделки министерството е ощетено с 970 хиляди лева. По този начин са били облагодетелствани няколко фирми.

Държавното обвинение настояваше за 5 години затвор за Цонев и по всяка вероятност ще протестира на последна инстанция пред Върховния касационен съд.

Това е третото дело, по което Цонев е оправдан, като всички те приключиха на първа инстанция в рамките на няколко месеца. В съдебна фаза пък е делото, в което той, заедно с бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров, е подсъдим за даване на подкуп на следователя Петьо Петров. Този процес продължава догодина, а по него се чакат отговорите на допълнителни въпроси по ключова техническа експертиза.