водолази
водолази / пресцентър, Министерството на отбраната
Водолазни групи от българските Военноморски сили получиха висока оценка за участието си в ежегодното международно учение "Eurаsian Partnership MCM Dive- 2020", съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Домакин на учението, което се е провело от 3 до 7 август при безпрецедентни противоепидемични мерки, са били Военноморските сили на Румъния. В учението са участвали военнослужещи от състава на военноморските сили на България, Румъния и Европейското командване на САЩ. Българските ВМС са били представени от сборна водолазна група от аварийно-спасителния отряд и от минен ловец "Цибър", под общото ръководство на командира на 18-ти дивизион кораби със спомагателно назначение капитан II ранг Даниел Тодоров.

В полигони на ВМС на Румъния, източно от пристанище Констанца, участниците в учението са отработили задачи по търсене и неутрализиране на мини, невзривени боеприпаси и импровизирани взривни устройства в прибрежни райони и на малки дълбочини.

От борда на румънския минен заградител "Вицеадмирал Константин Балеску", който до 15 юни е бил флагман на втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2), са били изпълнени подводни технически дейности с използване на дълбоководна водолазна система. Отработени са били и действия за оказване на помощ на пострадал водолаз чрез провеждане на лечебна рекомпресия в барокамера.

За пореден път подготовката на българските водолази, както и способността им да работят безпроблемно в съвместни екипи с военнослужещи от армиите на други държави членки на НАТО, бяха оценени много високо, отбелязват от пресцентъра на Министерството на отбраната.