Водният проблем в Омуртаг бил сред приоритетите на правителството
Водният проблем в Омуртаг бил сред приоритетите на правителството / снимка: DarikNews.bg
Водният проблем в Омуртаг бил сред приоритетите на правителството
67934
Водният проблем в Омуртаг бил сред приоритетите на правителството
  • Водният проблем в Омуртаг бил сред приоритетите на правителството

Водният проблем на Омуртаг е спешен приоритет на правителството.

Това заяви днес по време на извънредно заседание на ОС в града депутатът от ДПС д-р Тунчер Кърджалиев.

До него се стигна, след като от 10 октомври градът е в бедствено положение заради липсата на вода и напрежението сред жителите ескалира. Извънредната сесия, продължила повече от четири часа, предизвика голям интерес сред жителите на града и залата се оказа тясна да побере всички желаещи да присъстват.

По време на заседанието кметът на Омуртаг Неждет Шабан представи информация за водоснабдителната система „Кипилово", откъдето градът основно черпи вода, както и за свършеното по време на създалата се криза. От своя страна управителят на „ВиК" - Търговище Явор Миланов запозна присъстващите с направените разходи и инвестиции от началото на бедственото положение до днес.

Според него трасето от водоизточника в Кипилово е изградено през 1974 година и е крайно амортизирано, затова и аварира много често, а това от своя страна го прави много трудно за поддържане.

Миланов заяви още, че само през октомври по трасето са отстранени 91 аварии, а като цяло водната криза в Омуртаг коства на ВиК повече от 70 000 лева. От тях повече от 36 000 лева е струвало извозването на вода с цистерни от Търговище.

Въпреки че бяха поканени да присъстват, представители на протестиращите не присъстваха в залата. От тяхно име организаторът на протестите Петър Чечев обясни:

„Кметът не ни уважи и не дойде на нито един от нашите протести, защо ние за откликваме на поканата му".

Присъствалият на заседанието депутат от ДПС д-р Тунчер Кърджалиев, попитан от представители на медии, заяви, че грешките за това Омуртаг и до днес да няма вода от язовир Ястребино са много.

„Като се тръгне още от проектирането, като се премине през фирмата изпълнител и фирмата изпълняваща строителния надзор, та да се стигне до областният управител тогава, който се е подписал под Акт 15", каза депутатът.