/ Thinkstock/Getty Images
ВМРО предлага да има възможност работодателите да дават ваучери за почивка в България. Промяната касае Закона за туризма и Закона за корпоративното подоходно облагане и е внесена като част от пакета предложения към бюджета за 2021-а година.

Съгласно промените, които предлагат депутатите от ВМРО, чрез ваучерите за почивка държавата предоставя възможност за осигуряване на туристически услуги, туристически пакети или ресторантьорски услуги на територията на Република България. Стойността на ваучерите, давани от работодателя, може да бъде до 50 лева на месец. Цената на туристическата услуга или туристическия пакет над номиналната стойност на ваучера за почивка ще се поема от ползвателя.

Според разпоредбите на новата глава VIа „Ваучери за почивка“ в ЗТ ваучерите не могат да бъдат използвани като разплащателно средство за покупката на храна, хранителни продукти, вино, спиртни напитки, пиво, тютюневи изделия др., както и за замяната им срещу пари.

Издаването на ваучерите за почивка се финансира от работодателя по правилата, работещи и към момента за ваучерите за храна. Ваучерите са валидни една година от датата на издаване, като операторът не може да ги преиздава. Издаването на ваучерите за почивка може да се финансира и от държавата. В тези случаи министърът на туризма възлага издаването на ваучери за почивка въз основа на акт на Министерския съвет.

Туризмът е бранш, който пострада най-сериозно в следствие на пандемията от COVID-19, а за възстановяването му до предкризисните нива ще са необходими години. Според официалната статистика на НСИ за 2019 г. пряко заетите в хотели и ресторанти са близо 170 хил. души, но индиректно свързаните сектори с туризма са селското стопанство, транспорт, хранително-вкусова и лека промишленост, пишат в част от мотивите си вносителите.
 
ВМРО още по време на извънредното положение през март месец изготви пакет от мерки за спасяване на икономиката. Една голяма част от тези мерки касаеха именно туризма, който претърпя най-сериозни щети заради наложените мерки за преодоляване на пандемията. За съжаление не всичко тогава беше прието от мандатоносителите от ГЕРБ и щетите за сектора и всички прилежащи отрасли са налице. Радваме се, че поне предложената мярка за намаляване на ДДС вече е факт, но тя не е достатъчна. Ето защо за нас е важно в бюджета за 2021 година да бъде заложен механизъм за подпомагане от една страна на българите, работещи на трудов договор, и от друга - на българския туризъм, смятат патриотите.

С промяната в чл. 59 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. се предлага обща годишна квота за предоставяне на ваучери за почивка в размер на 180 млн. лв. 'Считаме, че от предложената мярка биха се възползвали около 300 хиляди души, като в ситуацията на доста сериозен риск от провал на туристическия сезон, бързи темпове на нарастване на безработицата и опасността от масови фалити на доставчици на туристически услуги, ресторанти, барове и всички, свързани с тях сектори, ваучерите за почивка ще дадат възможност за поне начален рестарт и запазване на задоволителни нива на резервации, както и стимул за посещение на българските курорти, са другите доводи, изтъкнати във внесените промени".

За нас от ВМРО, по този начин ще бъде постигнат кумулативен ефект като подпомагане на регионалната икономика и потреблението на български продукти, което ще има и пряк ефект върху икономиката на страната. Чрез използването на тези ваучери ще се увеличи и покупателната способност, като последица от стимулирането на икономиката и възстановяването на работни места, които пък ще донесат приходи в хазната от данъци и осигуровки.

В тази връзка чрез използването на ваучери ще се постигне и сигурност, проследимост, прозрачност и контрол на изразходените средства.