/ netinfo
ВМРО предлага незаконната сеч в градските паркове да се криминализира
96861
ВМРО предлага незаконната сеч в градските паркове да се криминализира
  • ВМРО предлага незаконната сеч в градските паркове да се криминализира
1 година затвор за незаконна сеч в градските паркове искат от ВМРО. Идеята си от партията представиха на незаконно сечище в Западния парк в София, което по думите на живеещите в района е обичайна гледка за парка. Сега наказанията за такава дейност са само административни, което не води до спиране на сечта, смятат политици и граждани.

Шеф на горско стопанство се раздели с поста си заради незаконна сеч
 
От 100 до 300 лева глоба или пробация е наказанието, ако те хванат да сечеш незаконно дърва в градските паркове в страната. Резултатът – почти неконтролируемо изсичане на дърветата в такива пространства, особено през зимния сезон, когато дървеният материал се използва за отопление. Такава картина чертаят и жителите на "Западен парк" в столицата: "Секат поголовно навсякъде и се сече метър над земята, да не се навеждат. Циганите секат, цяла зима с каруците караха. Всеки ден сме тук. През седмица няма полицаи и те си ходят съвсем спокойно. Няма кой да им направи забележка, защото хората се страхуват".

Незаконна сеч на десетки декара гори край Пирдоп
 
За да се промени ситуацията, трябва да бъде променен Наказателният кодекс. Идеята е да се криминализира незаконната сеч и в градските паркове, а не както досега само в горските масиви, казва общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.
 
"Ние сме предложили изменение и допълнение на сега съществуващия член 235 в Наказателния кодекс, като добавяме към горите като територии и парковете в урбанизираните територии. Подчертавам, че става дума за парковете, такива каквито са по градоустройство, защото най-големият проблем е там, където има голяма дървесна маса. Една част от тези дърва не се добиват само за отопление за гетата, но и се продават. Има достатъчно сигнали, например от "Обеля", че дърва, незаконно отсечени в Северния парк, се продават по къщите от същите тези бракониери. Предлагаме най-лекото наказание да бъде до една година лишаване от свобода ефективно", обясни той.

След истински екшън, полицаи заловиха незаконни дървосекачи
 
Предложението за промените в Наказателния кодекс ще бъде внесено в Правната комисия на парламента днес, а до лятото то се очаква да бъде обсъдено и в пленарната зала.