ВМА разчита на актуализирания бюджет за разплащане на дългове
ВМА разчита на актуализирания бюджет за разплащане на дългове / снимка: БГНЕС, архив

Със средства от актуализацията на бюджета ще бъдат разплатени стари дългове на Военномедицинска академия. Това ще спаси болницата от запор на сметки и спиране на дейността й, каза в Перник министърът на отбраната Ангел Найденов. Общо задълженията на ВМА са 90 млн. лева. Просрочените надхвърлят 80 млн. лева, а близо 30 млн. лева са обвързани с изпълнителни листове и нотариално заверени споразумения за погасяване, уточни министърът.

Според Найденов ВМА е натрупала сериозни задължения заради пренасочване на част от приходите й към държавния бюджета и заради недофинансиране на клиничните пътеки, разходите по някои от които били със 70-90% по-високи от предвиденото. Съотношението на пациентите, които се обслужват във Военно медицинска академия е 18 към 82, като по-малкият процент е на лекувани военнослежущи, служители в системата на Министерството на отбраната, структурите на подчинение на министъра на отбраната ДАНС, МВР,  а по-голям брой са всички останали пациенти, приети на основание общ прием или заради случаи на аварии и инциденти като случая в Езерово. Така Найденов отговори на появилите се упреци от представители на други болници във връзка с дофинасирането на ВМА.

Част от очаквания от военното министерство финансов ресурс след актуализацията на бюджета ще бъде насочена към модернизацията на авиониката и на модули от навигационната система на изтребителите. Целта е да не влизат в конфликт системите на изтребителите и тези за контрол и безопасност на скоростните влакове, защото ползват едни и същи честоти на работа, поясни Найденов. Той уточни, че това е свързано и пускане в експлоатация на скоростната жп отсечка Пловдив-Свиленград.