Владимира Янева е новият председател на Софийския градски съд
Владимира Янева е новият председател на Софийския градски съд / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Владимира Янева е новият председател на Софийския градски съд
42002
Владимира Янева е новият председател на Софийския градски съд
  • Владимира Янева е новият председател на Софийския градски съд

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра за председател на Софийския градски съд (СГС) съдията Владимира Янева. Тя спечели при балотаж срещу досегашната и.д. Величка Цанова. За поста бяха четирма кандидати. На първото гласуване отпаднаха Десислав Любомиров и Мария Вранеску. И четиримата са съдии в Софийски градски съд.

Близо четири часа продължиха разискванията по избора на председател на най-важния съд в страната, в който се гледат делата срещу министри, депутати и висши служители от властта.

Четиримата кандидати изложиха концепциите си за ръководство на съда, като всички акцентираха на наболели проблеми в работата на съда - натоварването на съдиите, организацията на разпределение на делата, продължителността на делата и отношенията с медиите.

Още в началото на заседанието стана ясно, че са постъпили две подписки от съдии от Софийския районен, Софийския градски и Софийския апелативен съд в подкрепа на кандидатурата на Величка Цанова.

В края на концепцията си Владимира Янева посочи, че ще отстоява независимостта на съдиите от външен нерегламентиран натиск. Това стана повод председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев да я попита какво за нея е „външен нерегламентиран натиск" в контекста на атаките на изпълнителната власт от последните месеци, но Янева бе категорична, че е човек с характер, който не се поддава на натиск.

По равно бяха изказванията в подкрепа на Цанова и Янева при обсъждането на кандидатурите.

След избора й Владимира Янева заяви, че още не е мислила за това ще прави ли промени в екипа си сред заместник-председателите на съда, сред които е и Величка Цанова. Янева отрече слуховете, че е в родствени отношения или кумство с вътрешния министър Цветан Цветанов и негова подкрепа за поста и уточни, че са приятелски семейства, но личният й живот по никакъв начин не може да бъде повлиян от професионалния. На въпрос как ще реагира на евентуални бъдещи критики на Цветанов към съда тя повтори, че няма да замълчи и максимално ще защити съдиите.