/ БГНЕС
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване
Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решението на СГС, с което се отказва регистрация на партията на шоумена Слави Трифонов "Няма такава държава".

Решението на тричленния състав на ВКС не подлежи на обжалване.

Трифонов написа на своята страница във Facebook, че новият проект ще се казва "Има такъв народ" и ще бъде с изцяло друго лого.



Отказаха регистрация на партията на Слави Трифонов

Делото пред ВКС е образувано по касационна жалба на председателя на политическата партия „Няма такава държава“ и по протест на Софийската градска прокуратура (СГП) срещу решението на Софийския градски съд (СГС), с което е отхвърлена молбата за вписване на партията в публичния регистър на политическите партии. Отказът е мотивиран с нарушаване на забраната по чл. 5, ал. 1, пр. 1 от Закона за политическите партии - а именно, че „политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България“.

Слави Трифонов: Ще регистрирам нова партия, не можете да ни спрете


Прието е, че символът на партията по начина на словесното му описание в Устава на партия – „отворена човешка длан в син цвят, в която са интегрирани цветовете бяло, зелено, червено“, допълнително изяснен с негово графично изображение, не опровергава породеното от вида му съмнение, че е използвано националното знаме.

Цялото решение на ВКС е публикувано в сайта на съда.