/ IStock
Върховният касационен съд отказа да се занимава с делото, което Нася Ненова заведе срещу мъчителите си по време на СПИН процеса в Либия. По този начин остава в сила решението на Апелативния съд София, с което либийските граждани са осъдени да платят 500 000 лева обезщетения на Ненова, съобщава БНТ.

Според върховните съдии Марио Първанов, Илияна Папазова и Майя Русева първите две инстанции са анализирали правилно законодателството на Либия при преценката на решението си. В казуса няма съществен правен проблем, който да налага произнасяне на ВКС. 

Отбелязано е, че Гражданският кодекс на Либия предвижда, че когато няколко лица са отговорни за вредата, тяхната отговорност е солидарна. Обезщетението в либийското гражданско право обхваща както имуществени, така и неимуществени вреди. Споменава се още, че и Ислямското религиозно право Шериат приема и урежда обезщетение за вреди, настъпили поради прегрешение по отношение свободата на трето лице, честта му, репутацията му, социалното му положение или финансовия му статус.

Освен това по делото детайлно е установено на какви мъчения е била подлагана Нася Ненова. Била е държана при унизителни условия и това е установено и от Комитета по правата на човека.
БНТ