/ iStock/Getty Images
Книга за първия български министър на просвещението д-р Георги Атанасович е включена в каталога на Конгресната библиотека на САЩ. Изследването е дело на д-р Мария Тошева, дългогодишен лекар в Свищовската болница. Д-р Тошева уточни, че в книгата е поместено фототипно издание на дисертацията на д-р Георги Атанасович.

Той е роден в Свищов през 1821 г. и завършва медицина в Париж през периода 1843-1848 година. В своя труд, представен пред научната общност в Медицинския факултет на Сорбоната, на 17 юни 1848 година д-р Атанасович изследва различни случаи на хеморагия при раждане, проблем, с който и днес се срещат акушер-гинеколозите по целия свят, уточни д-р Тошева.

Отбелязваме Световния ден на книгата

Неговата дисертация е преведена от френски език и според съвременните специалисти и от днешна гледна точка има своята научна стойност.

За първи път пред българската аудитория, книгата е била представена в Свищов на 28 август 2017 г. в салона на свищовската Многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Димитър Павлович".

Тогава изданието е преведено за първи път на български език - близо 170 години след защитата на дисертацията му в Сорбоната. В книгата е представен като фототипно копие и пълният текст на френския оригинал на дисертацията.

За включването на каталога в Конгресната библиотека в САЩ пред свищовската общественост е съобщил с писмо д-р Лъчезар Тошев, син на д-р Мария Тошева.

След завършване на своето образование д-р Атанасович се установява в Букурещ. Има четири деца. Преподавател е в Букурещкото медицинско училище, а по-късно преподавател по съдебна медицина и токсикология. Почетен професор е на Факултета по медицина и фармация в Букурещ и член на Висшия медицински съвет.

Пише много статии и се грижи за издаването на книги. Подпомага образованието в родния си град Свищов.

След Освобождението става министър на народната просвета в първия кабинет на България, оглавяван от Тодор Бурмов. След оттеглянето си от активна политическа дейност се завръща в Букурещ при семейството си.

По-късно семейни проблеми го връщат отново в Свищов, където умира през 1892 година. Погребан е в двора на църквата "Св. Троица".

Неговият изследвач д-р Мария Тошева по бащина линия е наследник на рода на Драган Цанков - два пъти министър-председател на България и народен представител в Учредителното събрание. Тя е автор и на книга, посветена на видните свищовски родове.

Според нея д-р Атанасович е представител на онова съсловие българи от 19 век, които въпреки че произхождат от небогати семейства, получават своето образование в престижните европейски университети с цената на много труд и старание.
БТА