Вижте кадри от акцията срещу престъпната група за трафик на мигранти (СНИМКИ/ВИДЕО)

/ МВР, пресцентър
Подробности за проведената през вчерашния ден специализираната операция по образувано през 2017 г. досъдебно производство, предоставиха говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева, наблюдаващият прокурор Калин Близнаков, заместник-директорът на ГДБОП ст.комисар Любомир Янев и директорът на Дирекция „Миграция“ в ДАНС Цветан Цветанов.

Осем души с обвинения за трафик на мигранти

Действията на служителите на ГДБОП и ДАНС, ръководени от Специализираната прокуратура, са осъществени на територията на Свиленград, София и Бургас и  са  продължение на мащабната операция „Халифакс“ на европейските полицейски служби и прокуратура през 2017 г. В хода на акцията са задържани над 17 лица, на 8 от тях днес са повдигнати обвинения.

МВР, пресцентър


Сред обвинените са двама български граждани, иракчанин, сириец и четирима афганистанци, съобщиха от МВР. При извършените претърсвания на повече от 40 ползвани от тях адреса и автомобила и при обиски са иззети голямо количество парични средства, наркотици и тефтери с изписани имена на длъжници.

МВР, пресцентър


Според събраните до момента данни организираната престъпна група, ръководена от иракския гражданин,  е действала при строго спазване на йерархията и всеки от членовете е имал определена роля – транспортиране, настаняване и хранене на мигрантите, поетапното им извеждане от страната, както и за финансирането на престъпната дейност. Установено е, че всяка седмица групата е превеждала  по 30-40 лица от Турция през България до Сърбия, откъдето каналджии ги транспортирали до Западна Европа.

МВР, пресцентър


Касае се главно за лица, ненавършили 16 години, без документи, но има случаи на транспортиране на цели семейства, поясни Сийка Милева. Мигрантите били превеждани през т. нар. зелени граници - гъсти, гористи местности, по изключително опасен за живота им начин. Каналът е действал от началото на 2017 г. започвал от Кабул, Афганистан. Ръководен е от лице, което набирало мигрантите от Афганистан и ги прекарвало към Турция.

МВР, пресцентър


Там бивали срещани от друг участник в престъпната схема, който ги транспортирал през  р. Марица към България. За транспортирането им у нас били оборудвани специални бусове с тайници, а настаняването им било в нелегални квартири в столичните квартали Орландовци и Факултета. Нелегалните чужденци оставали у нас до два дни, след което били придвижвани и предавани в Сърбия за  Западна Европа.
 

Тарифата е била по 8-10 000 евро на човек. Заплащането се извършавано през метода „хавала“ - метод при който паричните средства не се превеждат по банков път или чрез други финансови институции, избягва се плащането на комисионни и такси, както и се спестяват пари от обръщението на паричните средства в различна валута.

МВР, пресцентър


Парите се давали на доверен човек – хавалдар, който предоставял и съответната парола. Част от членовете, свързани с организираната престъпна група, са женени за българки и са се занимавали с търговска дейност у нас. 

МВР, пресцентър


Успешната реализация е в резултат на осъщественото тясно взаимодействие между ГДБОП, ДАНС и Специализираната прокуратура, както и на постигнатото изключително международно оперативно полицейско взаимодействие, включително и с помощта на специализираните органи на Обединените арабски емирства. 

МВР, пресцентър

МВР, пресцентър