Висшият съдебен съвет реши да не връща на работа съдия от ВКС
Висшият съдебен съвет реши да не връща на работа съдия от ВКС / снимкa: Sofia Photo Agency

Висшият съдебен съвет отхвърли молбата на адвоката Явор Зартов да го възстанови като съдия във Върховния касационен съд. Зартов е уволнен през 1992 г. и по-късно съдът е отменил уволнението му.

Магистратите констатираха, че Зартов е искал възстановяване и през 2005 г. от предишния състав на Висшия съдебен съвет. Тогава той събрал само 12 от необходимите 13 гласа, но председателстващият заседанието бивш главен прокурор Никола Филчев го обявил за възстановен и никой от магистратите не възразил. Цони Цонев от сегашния състав на Висшия съдебен съвет заяви на заседанието, че предишният състав на съвета не може да има материално правно основание да отмени решение за уволнение от 1992 г., защото от съдебното решение за отмяна тече едномесечен срок, в който Зартов е трябвало да поиска това. Цонев отбеляза още, че ако бъде възстановен, Зартов ще има право да поиска 200 заплати със задна дата.

Гласуването беше отложено от предишното заседание на Висшия съдебен съвет. Магистратите гласуваха и с 14 гласа „за”, шест „против” и двама въздържали се и Висшият съдебен съвет отхвърли молбата на Зартов за възстановяване като съдия във Върховния касационен съд.