/ iStock/Getty Images
Кметът на Виена - Михаел Лудвиг, съобщи, че от 1 септември ще бъде съкратена валидността на тестовете за COVID.. Бързите антигенни тестове ще са валидни 24 часа, а ПСР тестовете - 48 часа, съобщава БТА.

Новата мярка съкращава валидността с едно денонощие. Старата валидност се запазва единствено за децата на възраст от 6 до 12 години, които във Виена се тестват за достъп до всички места, където тази мярка се изисква и за възрастните, непритежаващи сертификат, че са оздравели или са ваксинирани.

Лудвиг съобщи, че все още се водят преговори с министерството на образованието в училищата да се правят само ПСР-тестове. "Задължението да се носят маски в търговската мрежа остава, засега все още не се въвежда правилото в нощните заведения да бъдат допускани само ваксинирани, но е възможно това да е следваща стъпка за ограничаване на пандемията", добави Лудвиг.

Извънредните мерки във Виена за ограничаване на пандемията, валидни до края на август, са по-строги от мерките в останалите австрийски провинции. Във вторник ще бъдат оповестени нови мерки предвид увеличаващия се брой на новозаразените, епидемиологичната ситуация в столицата се следи непрестанно.
БТА