Ведомството на Етем предупреждава за обилни валежи в страната
Ведомството на Етем предупреждава за обилни валежи в страната / снимкa: Sofia Photo Agency

Министерството на извънредните ситуации предупреди териториалните си дирекции за очаквани значителни валежи на 12 февруари, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

По данни на Метеорологичния център над Северна и Западна България ще превалява сняг. В южните и югоизточните райони на страната ще превалява дъжд, който вечерта ще премине в сняг. През нощта валежите ще отслабнат и постепенно ще спрат. Очаква се количеството на валежа да достигне 10-15 л/кв.м. Ще се образува снежна покривка между 10-15 см. Силата на вятъра ще бъде до 5-10 м/с от запад, с временни засилвания до 10-15 м/с. Възможни са навявания по пътните настилки.

Предупреждението е изпратено до териториалните дирекции на министерството в цялата страна. С него трябва да се запознаят областните управители, ръководителите на регионалните структури и кметовете на общини. Ще бъдат предприети мерки за ограничаване на последиците за населението. Кметовете на общини ще предупредят пътно-поддържащите фирми и ще контролират предприемането на действия при усложнена метеорологичната обстановка.

Още за времето в четвъртък четете ТУК.