От АИКБ смятат, че "дъното" е достигнато през май, но през юни няма видимо изтласкване
„През последните три седмици броят на новоназначените работници е по-голям от освободените. Това е в резултат на доминиране на тенденцията за назначаване на сезонните работници в туризма и сторителството.

Сачева: Ако има втора вълна на безработица, тя ще е през септември или октомври

През есента ще има обратна тенденция. Ако дотогава не се почувства по-осезаемо отблъскване от дъното, на което се намираме, има опасност да се увеличи безработицата”, заяви председателят на АИКБ Васил Велев в ефира на „Здравей, България”.

От АИКБ смятат, че "дъното" е достигнато през май, но през юни няма видимо изтласкване. Според Велев, може да има повишаване през юли. Той е на мнение, че кризата ще бъде по-тежка от тази през 2008 година.

Васил Велев: Данъчната система показа висока ефективност повече от 10 г. (ВИДЕО)

„Ние настояваме е да се направи нов дизайн на мярката за подкрепа на заетостта, за да се противодейства на този взрив на безработицата. Февруари се оплаквахме от недостиг на работна ръка, а само за април имаме 1,77% увеличение.

След година и половина пак ще стигнем до стремежа да искаме да внасяме работници. Единият сценарий е да се върнем към миналогодишните нива на продажби през 2021г. Ако това се случи, отново ще имаме недостиг на работна ръка”, обясни председателят на АИКБ.

Васил Велев: Под 1% от фирмите са се възползвали от мярката 60 на 40, тя трябва да се коригира

Според него, ако сега бизнесът не успее да задържи хората на работа, ще им бъде още по-трудно. Мярката за подкрепа на заетостта ще има нов дизайн от 1 юли. При среща между бизнеса и премиера се стигна до решението за споразумение минималната заплата да е според професията. Велев определя това решение като огромен успех.

„От няколко месеца преговаряхме със синдикатите. Постигнахме съгласие по над 40 реформи, които предложихме на правителството. Споразумението е тристранно и в него в средносрочен план са обосновани реформи, за които трите страни са съгласни, че трябва да ги подкрепят.

АИКБ: Не искаме повече пари от държавата, а спешен ремонт на закона (ВИДЕО)

Една от тези 40 е за договаряне на национална минимална работна заплата и на тази основа договаряне на минимални работни заплати по икономически дейности”, обясни той.

Според него, в страните ,където има такава практика, минималните работни заплати са с 60% по-високи.
nova.bg