Варненските ученици с награда от НАСА ще отидат в САЩ
Варненските ученици с награда от НАСА ще отидат в САЩ / Sofia Photo Agency, архив

Министерството на образованието, младежта и науката преведе средствата за осигуряване на участието в конференция в САЩ на учениците от екипа към Народната астрономическа обсерватория и от планетариума "Николай Коперник" - Варна, които спечелиха второ място в категорията за ученици от девети и десети клас на Международния конкурс на НАСА и на Националното космическо общество. Това съобщи пресцентърът на МОМН.

Младите хора, които се обучават в курсовете по астрономия на Варненската обсерватория, са разработили проект за изграждане на космическо селище за 10 000 жители. "Колонията се намира в Лагранжовата точка L5, в която се уравновесяват силите на привличане на Луната и Земята", обясняват от МОМН. Космическото селище е наречено "Home in Space" /"Дом в Космоса"/. В проекта са предвидени технически решения за разрастването му с времето. Разработена е и специална техническа част, в която се обосновава изборът на мястото и опасностите на космическата среда.

Осигурените от МОМН средства в размер на 12 200 лева са за пътуването и участието на учениците и на техния ръководител в Международната конференция на Националното космическо общество на САЩ за развиване на космическото пространство, която ще се състои във Вашингтон от 24 до 28 май 2012 г.

В конкурса са участвали над 300 екипа от 15 страни. За първи път в него се състезават и наши ученици от девети и десети клас.