/ БГНЕС
Министърът на финансите Валери Белчев отговаря на въпроси на гражданите в поредното издание на рубриката "Властта говори! Открито", която Министерският съвет стартира във Фейсбук.

На въпрос дали се очаква покачване на данъците, финансовият министър заяви: "В никакъв случай не предвиждаме данъците да се вдигат". 

"Задължение на финансовото министерство е да внесе предложение за Бюджет 2022, а решение на партиите е доколко ще се съобразят с него", посочи Белчев в отговор на въпрос дали държавният бюджет трябва да е ангажимент на служебен кабинет. "За реформи не можем да говорим от позицията на служебен кабинет. Това, за което можем да се погрижим, е доходите на гражданите да не падат", допълни той.

"Много е важно абсолютната стойност на дохода на пенсионерите да не спада, уточни той. Досега минималната пенсия е 300 лева, има и и COVID-19 надбавка от 120 лева - тоест общ доход от 420 лева. Нашата цел е да продължим да плащаме поне същите средства, каза министърът. Предлагаме минималната пенсия да стане 370 лева, а остатъкът да е ковид надбавка в размер на 60 лева. Така минималният доход на пенсионера да стане 430 лева, докато трае пандемията. След пандемията пенсията ще остане 370 лева", каза Белчев.

Предлагат увеличаване на минималната работна заплата, детските и майчинските надбавки

В сряда след редовното заседание на Министерския съвет финансовият министър обяви, че кабинетът предлага увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки.

На въпрос за инфлацията финансовият министър отговори, че инфлацията притеснява всички, но "тя не е чак толкова висока". "По последни прогнози, темпът в следващите няколко месеца ще бъде овладян и не очаквам шоково покачване. Инфлацията се засили в края на годината, заради високите цени на електроенергията и на природния газ, но през следващата година не очаквам шокови нива на инфлацията, каза Валери Белчев. Реалистично е да се мисли че инфлацията през 2022 година ще е в рамките на 4 процента или малко повече, добави той", допълни той.

Относно увеличение на възнагражденията за държавните служители, Белчев посочи, че се планира увеличение с 5%. 

"Иска ми се хората да получават по-високи минимални заплати, но се опасявам, че нашата икономика все още не е готова да ги поеме", коментира той. 

"Не планираме да издаваме нов дълг и е твърде вероятно да имаме малък излишък. Не мога да потвърдя, но е твърде вероятно“, заяви още Белчев.

"Досега са изтеглени 3,8 млрд. лева държавен дълг, а дълговият лимит е 4,5 млрд. лева. Не планираме до края на годината да има допълнителни емисии дълг, защото приходната част на бюджета върви добре. Няма да има шоково харчене, макар да има планиран дефицит в бюджета - твърде е вероятно да има балансиран бюджет в края на годината и дори малък излишък", обясни финансовият министър.

"Нивото на бюджетния дефицит в проектобюджета за 2022 година е 2,9 процента от Брутния вътрешен продукт /БВП/. Министерството на финансите предвижда да се тегли дълг през 2022 година в порядъка на от 10 - 12 милиарда лева. Една трета от тез пари ще отидат за плащане на досегашни задължения. Няма точен план, но е разумно да има международна емисия дълг, защото местният пазар е ограничен", каза още Белчев.

"Живеем в пазарна икономика и ако се вдигне прекалено много минималната заплата, хората може да останат без работа", каза министърът запитан защо у нас е толкова ниска минималната работна заплата. "Това е баланс, който работи на принципа на търсенето и предлагането, хората ще се върнат в страната, когато могат да получават повече, отколкото някъде другаде. Трябва да се мисли не само за заплатата, а и за бизнеса. Подобна е ситуацията с детските надбавки - да раждаш деца не е бизнес и правим огромна крачка с нашето предложение да ги увеличим с 20 процента. Увеличават се и помощите за дете за втората година от майчинството", допълни той.

Министърът прогнозира, че в следващите месеци няма да има локдаун в страната. По думите му пикът на поредната вълна заразени отминава.

"Обмисля се ограничаване на износа на електроенергия, ако получим нотификация от Европейската Комисия при срив на системата. Подобно ограничение на износа може да е в рамките на срок от един до три месеца", каза Белчев.

"Предложението ни за бюджет е в рамките на това, което се договоря от партиите, които влизат в парламента", подчерта той.