/ БГНЕС
Депутати, служители и гости на Народното събрание имаха възможност да си измерят кръвната захар в кулоарите на парламента.

Светът отбелязва Международния ден за борба с диабета

По този начин се отбелзва Световният ден за борба с диабета, а инициативата е под патронажа на здравната комисия.

кръвна захар депутати
БГНЕС


Така в почивката депутатите от всички парламентарни групи се наредиха на опашка, за да си измерят кръвната захар, както и да получат информационни материали по темата.

Безплатно измерване на кръвната захар и холестерола в болници в София

Шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова подчерта, че диабет имат все повече хора и затова трябва да се мисли за профилактика.

кръвна захар депутати
БГНЕС


"В България има около 500 хил. диагностицирани пациенти с диабет, но се предполага, че около 150 хил. не знаят за това, че имат такова заболяване", каза още д-р Дариткова.

Болните от диабет в България са 442 хиляди души

"Българинът трябва да бъде информиран. Наистина профилактиката е нещо много важно, защото то предотвратява всички проблеми на здравето. Призовавам всички колеги да направят скрининга. Да се надяваме, че всички сме в добро здраве, защото това, което ни предстои в следващите седмици, е много важно за държавата", посочи и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

кръвна захар депутати
БГНЕС


Световният ден за борба с диабета – 14 ноември, е обявен с решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация. В България инициативата за отбелязването му е на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM).
 

кръвна захар депутати
БГНЕС


 

кръвна захар Народно събрание депутати
DarikNews.bg

кръвна захар Народно събрание депутати
DarikNews.bg