/ iStock/Getty Images
На българския пазар има две противогрипни ваксини, а общото количество на планираните доставки и наличните на пазара е 340 000 бр. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов  по време на изслушването му в ресорната парламентарна комисия.

Това е с 80 хиляди ваксини повече от миналата година, уточни той.

От тези ваксини, 180 000 са предвидени за уязвимите групи и се очаква до края на октомври да бъдат раздадени по кабинетите на общопрактикуващите лекари.

Министърът коментира и проекта за модернизиране на спешната медицинска помощ, чийто срок е до октомври 2021 г. Той посочи, че вече са доставени повечето линейки, освен високопроходимите.

Ангелов изрази опасения, че на някои места строително-монтажните работи по центровете за спешна помощ няма да приключат в срок.

Медицинска апаратура ще бъде доставена в срок, добави той. 

„Не е истина, че ще се затварят училища и пътища, като част от противоепидемичните мерки. Тези мнения имат единствената цел да използват страховете на българските граждани. Всеки един човек в състояние на стрес му се понижава имунната система. Такива информации излагат на риск българските граждани“, коментира Ангелов и ситуацията с коронавируса у нас.