В образователната система има „летящи деца, твърди синдикалист
В образователната система има „летящи деца, твърди синдикалист / снимка: DarikNews.bg, архив

Не мъртви души, а "летящи деца" има в образователната система, заяви лидерът на Синдиката на българските учители /СБУ/ Янка Такева на пресконференция в Добрич и призова министърът на образованието да оттегли твърдението си за фиктивно записани ученици.

По думите й до 20 октомври много деца в различни региони на страната ще са "излетели" от училищата, за да продават тикви, да берат гъби и така да подпомогнат семействата си. Други ученици ще заминат с близките си в страни в Европейския съюз за три месеца, за да ползват там социални придобивки и после ще се върнат, поясни Такева.

Синдикалният лидер коментира, че политиките за обхвата на учениците са лоши.
Настояваме всяка социална политика да минава през образованието, всичко да е свързано с това ходят ли децата на училище, каза Янка Такева.

От СБУ ще поискат във всяко училище да има по един социален работник, който познава социалните проблеми на децата и на семействата им.

Учителите трябва да получат подкрепа от цялото общество да задържат рисковите деца в училище и затова КНСБ и СБУ ще предизвикат дискусия в Националния съвет за тристранно сътрудничество, добави синдикалният лидер.