В Карлово посрещнаха военните от 24-ия контингент на ИСАФ
В Карлово посрещнаха военните от 24-ия контингент на ИСАФ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Повече от десет години България взема участие в операцията на ръководените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан. Това подчерта министърът на отбраната Ангел Найденов, на тържествената церемония по посрещането на 24-ия контингент от Въоръжените сили, завърнал се след успешно изпълнена мисия в Афганистан.

Военният ритуал се проведе пред националния музей „Васил Левски” в Карлово, съобщиха от Министерството на отбраната. „Страната ни участва от самото начало в мисията в Афганистан. Повече от 8350 военнослужещи от Българската армия провериха и доказаха професионализма си, уменията си за работа в мултинационална и мултикултурна среда. Не мога да не отбележа, че при посещения на държавното и военното ръководство в Афганистан съюзното командване винаги е давало само високи оценки за работата на нашите военнослужещи в Кабул и в Кандахар”, заяви Найденов.

„Натрупан е ценен боен опит, който вече се споделя от военнослужещите в учения и тренировки на родна земя. Създадени са неоценими човешки приятелства в напрегнатия делник, в който екипността и взаимопомощта имат определящо значение”, подчерта още министърът на отбраната. Той отбеляза успеха на завършилата мисия, постигнат в условията на висок риск и зачестили терористични атаки.

„Рискът за живота на нашите военнослужещи през този период беше ежедневие. Убеден съм, че тези дни бяха напрегнати и за техните семейства, близки и роднини. Ракетните атаки, които в последните дни зачестиха, отговорността за сигурността на летището на Кандахар, както и опазването на живота на 30 000 души, работещи на летищния комплекс, са задачи, които изискват голяма отговорност, дисциплина и висок професионализъм”, заяви Найденов. Той отбеляза и благодарността, проявена към екипите от съветници за оказаната помощ на формированията от Афганистанската национална армия, както и към българския медицински екип, работил във френската военно-полева болница в Кабул. В словото си министър Найденов изтъкна техния висок професионализъм, дисциплина и чувство на отговорност при изпълнение на поставените задачи.

„Информиран съм и за вашите проблеми, свързани с вещевото осигуряване и искам да ви уверя, че правим всичко възможно да осигурим качествени униформи и обувки. Нашата цел е военнослужещите да получават най-доброто, защото те го заслужават”, каза Найденов. „Използвам повода да ви уверя, че ръководството на Министерството на отбраната твърдо ще защитава интересите на военнослужещите и цивилните служители от системата на отбраната и техните семейства”, допълни още той.

Министър Ангел Найденов връчи награден знак „За участие в мисия” на националния командир на контингента полковник Кирил Даскалов. Награден знак „За участие в мисия” получиха още 181 офицери, сержанти и войници. 237 бяха наградените с правоъгълна плочка „Афганистан 2013”. Със заповеди на министъра на отбраната Ангел Найденов, на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, на командващия Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов и на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов военнослужещите бяха отличени за показан висок професионализъм с предметни награди и отличителни знаци.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов връчи награди и грамоти на военнослужещи от контингента. Той изрази благодарността си за всеотдайността, отговорността и целеустремеността, с които са изпълнявали задачите си. В словото си той ги поздрави за успешното приключване на мисията и заяви, че те достойно са заслужили високата оценка на нашите съюзници. „Надявам се, че ще споделите опита си с по-младите ви колеги”, каза още началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов. Слово - отговор от името на контингента произнесе националният командир полковник Кирил Даскалов.

В церемонията по тържественото посрещане на 24-ия контингент участваха още началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков,парламентарният секретар Ина Тодорова, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков, представители на местната власт, на Българската православна църква, общественици от Карлово и региона.

След церемонията министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов поднесоха цветя пред паметника на майката на Васил Левски Гина Кунева в двора на Националния музей „Васил Левски”.