В Цар Калоян се опитват да забравят потопа от 2007 г.
В Цар Калоян се опитват да забравят потопа от 2007 г. / снимка: DarikNews.bg, Разград, Радка Минчева
В Цар Калоян се опитват да забравят потопа от 2007 г.
74219
В Цар Калоян се опитват да забравят потопа от 2007 г.
  • В Цар Калоян се опитват да забравят потопа от 2007 г.

Курбан в памет на жертвите на наводнението в Цар Калоян даде местната управа. В джамията и църквата бяха прочетени молитви, а сготвеното овнешко бе раздадено на присъстващите в храмовете. А те не бяха много. „Не искам да си спомням, започвам да плача", разказва 60-годишна жена.

Общинското ръководство обаче на всяка нечетна година организира панихиди, за да не се забравят и осемте жертви на потопа от 2007 г., а и да се вземат превантивни мерки.

Нуртен, Хафизе, Йордана, Джелял, Фетме, Васила, Гюлтен и Хафизе. Имена на християни и мюсюлмани прозвучаха в църквата „Св. Димитър" в Цар Калоян. Отец Атанас отслужи панихида в тяхна памет и призова Господ да е милостив.

По същото време и в джамията „Ахмед Беше" ходжата Реджеб отправи молитва към Аллах да е милостив към жителите на Цар Калоян.

Мюсюлманският храм е бил сред пострадалите от наводнението през 2007 г. Ремонтиран е сред това със средства от настоятелството.

И двата храма са полупразни и защото е работен ден, и защото хората искат да забравят нещастието, което ги е сполетяло. Някои са доволни от помощта, която са получили, други не са, но всички се насълзяват при спомена.

В Цар Калоян се опитват да забравят потопа от 2007 г
netinfo

Общинският кмет Ахмед Ахмедов обяснява, че организират тези панихиди именно, за да не се забравят жертвите, а и за да напомня, че трябват превантивни мерки. По негови наблюдения все повече хора си застраховат имотите от природни бедствия.

Ахмедов разказва, че държавата е отпуснала на община Цар Калоян 2000 лв. за почистване на коритото на прелялата през 2007 г. река Хлебаровска в участък между два от мостовете. Парите обаче не стигат.

От оскъдния бюджет на община Цар Калоян са заделени 500 лв. в за пострадалите в Мизия, така направихме и за Аспарухово и за Добрич - припомня Ахмедов, спомняйки се хилядите дарители, помогнали на Цар Калоян през 2007 г.

На 6 август 2007 г. лудогорското градче бе залято от огромна приливна вълна, осем души, сред които и седемгодишно дете, се удавиха, унищожена бе 70% от инфраструктурата в населено място и в съседното село Езерче.

Година по-късно разследването на прокуратурата приключи със заключение, че няма виновни за наводнението. Държавното обвинение обяви, че една от причините за бедствието е било недоброто техническо поддържане на язовирите край Цар Калоян, но според вещите лица и при добро състояние стените пак щели да се скъсат и река Хлебаровска да прелее заради интензивните валежи от 291 л./кв.м., каквито се случвали веднъж на 10 000 години.

В Цар Калоян се опитват да забравят потопа от 2007 г
netinfo