В България няма американски бомбардировачи
В България няма американски бомбардировачи / netinfo
Твърденията за самолети "Стелт" в България са пълни измислици, каза американският посланик в София Джон Байърли. Той коментира пред журналисти публикацията в британския вестник "Сънди хералд", според която в България вече пристигат бомбардировачи Б-2 "Стелт", които САЩ могат да употребят от бази в странат срещу подозрителни мишени в Иран.

САЩ нямат такива самолети в България, нямаме планове да базираме такива самолети тук, каза посланик Байърли. Няма да се случи нищо на тези бази без знанието на българското правителство, каза американският дипломат. Той подчерта, че става дума за български, а не за американски бази и определи твърденията в публикацията като "пълна фантазия".

От българското Министерство на отбраната казаха, че консултации за самолети "Стелт" с българската страна не са водени. От ведомството посочиха, че в подписаното споразумение за отбранително сътрудничество между България и САЩ достъп до съоръженията за съвместно ползване се дава при пълно зачитане на суверенитета и законите на България чрез консултации, на които се отчитат вижданията и на двете страни.