Управляващите умишлено планирали ръст на приходите, смята Менда Стоянова
Управляващите умишлено планирали ръст на приходите, смята Менда Стоянова / снимки: БГНЕС, архив

Президентът Росен Плевнелиев призова за спешна актуализация на бюджета. Той коментира, че цифрите към средата на годината са повече от притеснителни, а неизпълнението на бюджета е сериозно.

В тази връзка Георги Кадиев от „Коалиция за България” и Менда Стоянова от ГЕРБ се обединиха пред Нова телевизия около мнението, че е нужна актуализация на бюджета и то сега.

„Не може да се мине без актуализация и не разбирам това упорство. Сериозен проблем в Здравната каса е недофинансирането. Според мен приходите не са събрани заради лошо планиране по месеци”, обясни Кадиев.

„Управляващите умишлено планираха ръст на приходите, който беше ясно, че никога няма да изпълнят. Това се направи, за да се изпълнят предизборните обещания. Ако не се извърши актуализация на бюджета сега, това е умишлено поставяне на капан на следващото правителство”, коментира от своя страна Менда Стоянова.


Управляващите умишлено планирали ръст на приходите смята Менда Стоянова
netinfo

„Въпросът е кой не е изпълнил това, което е сметнал преди това. Когато се приемаше бюджета за 2014 г. заложиха 2 милиарда повече приходи, отколкото е отчетът за 2013 г. - съответно и 2 милиарда повече разходи. Към 31 май отчетът показва, че приходите са минус с 30 милиона, а разходите са плюс 900 милиона. Ето я дупката”, обясни депутатът от ГЕРБ.

Тя прогнозира, че до края на годината минималната дупка в бюджета ще бъде 1 милиард от това, че няма да бъдат изпълнени приходите. Към това трябва да добави и дупката в НЗОК, която според нея „трябва да бъде запушена и то веднага”.

„Има проблем и с евросредствата - има сертифицирани разходи, които не се плащат от Брюксел и които са за сметка на нашия бюджет. Общините са разкопали градовете си и нямат пари да продължат нататък, за да могат да довършат проектите си. Към всичко това трябва да прибавим и проблема с ликвидността на банките и спадащия износ”, обясни Менда Стоянова.


„Това, което може да се направи в момента, е частично разходите да се прехвърлят за следващата година и частично да се намалят разходите в самия бюджет”, коментира Георги Кадиев.

Според него ключовият въпрос е защо Агенция „Митници” и НАП не са събирали приходите.

„Има вътрешен доклад на приходната агенция, който отчита очаквано 200 милиона неизпълнение на приходите към края на годината. Логичният въпрос е какви са мерките, за да не се случи това нещо”, попита депутатът от „Коалиция за България”.

Източник: NovaNews.bg