т
т / Thinkstock/Getty Images
Въвеждане на минимална цена за нощувка в хотел. Искането е на бизнеса, съобщава NOVA.

От Министерството на туризма започнаха проучване дали това ще ощети потребителите и възможно ли е налагането на минимален праг.

Министерството на туризма заличава 118 туроператори от националния регистър

Общо в България има 6114 хотела с по 3, 4 и 5 звезди. Всеки играч на туристическия пазар обаче предлага различни цени. В момента минималната сума, която трябва да отделим за една вечер в хотел е между 20 и 100 лева. Едните казват, че големите подбиват пазара. А според другите - че малките подбиват цените. Има обаче опасения, че цените могат да тръгнат нагоре. Дали е така?

Пример от Банско показва, че два хотела на сходно разстояние от центъра на града предлагат следната услуга: в хотел с три звезди само нощувката за апартамент е 110 лева, а в четиризвезден апартамент нощувката със закуска излиза 99 лева.

Дават алтернативни звезди на хотелите

В Банско в разгара на сезона цените са сходни с миналогодишните. Някои туристи смятат обаче, че има какво още да се желае от гледна точка на услугите, които се предлагат, и срещу цената не получават нужното качество.

От бранша пък казват, че за да са услугите на ниво, трябва да се плаща и съответната цена. Част от бизнеса предлага въвеждане на минимални цени за хотелите с три, четири и пет звезди.

По думите на управител за четиризвезден хотел цената на нощувка със закуска е между 130 и 140 лева, а би трябвало да е 180 лева, за да може да се предлага истинска услуга за тази категория хотел.

Отнемат звезди на хотелите, ако не отговарят на категорията

За лятото се предлага минималната цената за нощувка в хотел четири звезди със закуска да бъде 100 лева, като срещу тях услугата щяла да бъде значително по-висок клас.

Причината за идеята се корени в сивия сектор и подбиването на цените, защото сега хотели с три или четири звезди подбивали цените до по-нисък клас. Според представители на бранша механизмът би регулирал и би му дал сигурност. По думите на Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма това не води до поскъпване на услугата, а до това да не бъде изгонен от пазара онзи един, който иска да спазва българското законодателство“.

По настояване на Министерството на туризма от Комисията за защита на конкуренцията проверяват дали въвеждането на минимална цена противоречи на закона.
nova.bg