Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев / БГНЕС, архив
Министърът на образованието Красимир Вълчев каза, че се разглежда възможността учебниците с голям обем страници да бъдат разделени на две части. Идеята той сподели в отговор на парламентарен въпрос за процедурата за условията и реда за оценяване и одобряване на познавателните книжки, учебниците и учебните комплекти.

Петокласник носи 7-килограмова раница

Министърът каза, че са били направени и промени в контекста на задачата за олекотяване на раниците на учениците и са въведени текстове, които дават възможност на издателите да използват пълноцветен, двуцветен или едноцветен печат върху обемна хартия при съответните технически характеристики, гарантиращи качеството.

Петокласничка с жалба срещу тежките ученически раници (ВИДЕО)

Процедурата за учебниците е обективна, а самите учебници се селектират чрез избора им от страна на учителите, каза министър Вълчев. Той коментира също, че е "факт, че едни издателства имат много по-голям процент на покритие - на обхват на учениците и на паралелките, отколкото други издателства".

Как раниците на учениците ще олекнат?

Не съм убеден обаче, че ако имаме един учебник, оценяван преди всичко от служители в Министерството на образованието и науката, това ще бъде по-обективна процедура, заяви Вълчев.

Купуват ли ученици нови учебници?

"След разговор с издателствата, изпратих писмо до всички директори на училища по никакъв начин да не приемат спонсорства от издателства - каквито и да е подаръци или участия в семинари. Констатирахме, че това по някакъв начин изкривява процедурата на училищно ниво и пречи на обективността", коментира образователният министър.
БТА