/ БГНЕС
С антикризисната мярка се подсигурява дейността на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства
На заседание Министерският съвет прие Проект на постановление за изменение на Постановление № 31 на Министерския съвет от 2016 г. за утвърждаване на единни раз­ходни стандарти за финансиране на държавните културни инс­титути, осъществяващи дейности в областта на сценичните из­куства, съобщават от Министерството на културата.

С направеното изменение фактически се удължава срокът, до който са осигурени и гарантирани заплатите и осигуровките на служителите, работещи в държавните културни институти в областта на сценичните изкуства, както и субсидията за дейност.

Срокът се удължава до 30 март 2022 г. Досегашният срок по предходните изменения и допълнения на постановлението изтича на 31 октомври тази година.

От 1 ноември т.г. ще продължи да се прилага механизмът за финансиране на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства за изплащане на субсидия по допълнителен компонент за ограничена дейност, както и субсидия за дейност по реда на чл. 23а, ал.1, т. 1 от Закона за закрила и развитие на културата за реализиране на приходи от билети от съответния държавен културен институт.

Тази антикризисна мярка за преодоляване на негативните въздействия върху дейността на сценичните институти и за опазване здравето на зрителите гарантира нормалното функциониране на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства, както и творческата дейност на техните служители, в условията на постоянно променяща се епидемична обстановка и различен допуснат брой зрители. Създават се необходимите условия за продължаване на творческата дейност и разпространението на създадени културни продукти.